Dagny Pedersen, Præstegårdsvej 63, Farstrup, kan lørdag den 22. juli fejre 90 års fødselsdag. Dagny er født i 1927 i Hvorup Sogn – nordenfjords – som datter af Amalie Othilie og Niels Larsen.

I 1945 flyttede familien til Valsted, hvor Niels Larsen overtog sine forældres hjem. I Dagnys hjem var der en børneflok på 11 – mange munde at mætte for en arbejdsmand og småfisker.

Dagny var allerede kommet ud at tjene som 9 – 10 – årig, så var der en mund mindre at mætte. Dagnys mor var kun 45 år i 1945, da hun døde. Da var der kun fire mindre-årige søskende hjemme.

Da moderen var død kom Dagny i en alder af 17 år hjem for at være husholderske for sin far og de små søskende. Faderen sled i det. »Du kan tro, vi havde det småt«, fortæller Dagny. Hun mindes nogle gange, hvor familien kun havde kartofler at byde på til middag. »Så må jeg på fjorden«, sagde Dagnys far.

Allerede inden Dagny blev konfirmeret, kunne hun gøre fisk i stand – obligatorisk lærdom hos småkårsfolk ved fjorden. Ingen kan som Dagny få smagsløgene til at danse på tungen, når hun serverer nogle af sine fiskeretter.

I sin tid som husholderske blev Dagny kendt med sin ægtemand, Ove Smed Pedersen.

Ove og Dagny blev gift og byggede hus i Valsted, hvor de i mange år nød livet i landsbyen.

Dagnys mand blev en legende som målmand på Sebbers første hold i fodbold. Da Ove lagde støvlerne på hylden overtog sønnen, Svenning Pedersen, målmandsposten.

Ove og Dagny passede i mange år Sebber I.F’s  klubhus i Valsted. Det gjorde de med entusiasme, glæde og stor dygtighed. 

For nogle år siden mistede Dagny sin mand, og huset i Valsted blev solgt. Dagny bor i dag i Farstrup. Dagny er fra en tid, hvor det var vigtigt at få tingene til at slå til. Hun er ikke modstander af nutidens velfærd, men synes, at forbrugerracet er lidt for overgearet. / ØS.