En drengedrøm der gik i opfyldelse

Mange drenge har sikkert haft en drengedrøm om at blive politibetjent eller brandmand som voksen, og så er det endt med noget helt andet. Sådan gik det ikke for Benjamin Andersen, født og opvokset i Farstrup. Han var meget tidligt i sit liv fast besluttet på, at han ville være købmand i Farstrup, og sådan blev det.

Benjamin Andersen - i daglig tale Benjamin og derfor også her - voksede op på forældrenes gård i Farstrup, og havde dermed meget tidligt forståelsen af, at hvis man vil opnå noget må man hænge i. Da Benjamin søgte læreplads, var det ikke nemt at få noget i det nordjyske, det blev derfor hos Dreisler Storkøb i Viborg han blev udlært. Her fortsatte Benjamin sit virke ca. halvandet år efter læretiden, nu som ansvarlig for frostafdelingen, men en dag han var hjemme, kontaktede han den daværende købmand i Farstrup, Else Nielsen og spurgte om hun ville sælge butikken. Det ville hun ikke, men der gik ikke lang tid før hun var klar, og de fik de en aftale i stand.

Ved indvielsen af den nye butik i 2019 var den tidligere indehaver Else Nielsen den første til at ønske Benjamin Andersen tillykke.

Ny købmand i Farstrup  
Efter at Benjamin i 2004 overtog butikken i Farstrup er der sket store forandringer, og der har kun været positiv udvikling at spore. Butikken er udvidet af flere omgange, først blev beboelsen taget i brug til butikken, og senest i 2019 stod en ny, stor og flot butik klar til indvielse. For ca 10 år siden blev det til en Min Købmand i forbindelse med at SPAR købmændene indenfor Dagrofa købmandskæden blev opdelt.

På de 20 år fra overtagelsen i 2004 og til nu, har Benjamin 4 doblet omsætningen. I dag er der 20 ansatte, heraf er de 6 fastansatte og resten er ungarbejdere. Med en åbningstid fra kl. 7-21, 365 dage om året, dog med undtagelse af juleaftensdag hvor der lukkes kl. 17 og nytårsaftensdag hvor der lukkes kl. 18, så kræver det en del ansatte at få vagtplanen til at gå op. Benjamin selv nøjes ikke med at arbejde fra kl.  8-16, der skal lægges betydeligt flere timer i døgnet fra hans side for at det kan løbe rundt. Men når man som Benjamin brænder for sit værk, er det naturligt og han gør det gerne.

Benjamins 20 års jubilæum blev markeret tidligere på året ved en fest, hvor de lokale borgere kunne få sig en svingom til Klaus & Servants som gæstede Huset i Farstrup til lejligheden. 

Tillid og gensidig opbakning
Når man spørger Benjamin, hvordan det er lykkedes for ham at skabe så stor udvikling for en købmandsbutik i tider hvor man ofte hører at de må lukke i andre små lokalsamfund, svarer han ydmygt: ”Vi ligger i et smørhul i tilpas afstand fra henholdsvis Nibe og Løgstør, og hvis vi kan skaffe de varer der efterspørges til en fair pris, så er der opbakning fra borgerne - og så kan det lykkes”.

Det er ikke kun borgerne der bakker op, det gør Benjamin også den anden vej. Udover almindelig købmandshandel med egen delikatesseafdeling, tilbyder Min Købmand også andre ydelser for byens borgere.  Det er også her man har pakkeshop, indsamlinger ved mærkedage og et samarbejde med en blomsterbinder gør det muligt, at forretningen også er leveringsdygtig i buketter. Min Købmand i Farstrup er derfor også involveret når der er idrætsuge, begravelser og ved den kommende jubilæumsfest i næste uge.

For Benjamin er det en stor glæde at opleve den tillid og opbakning som byens borgere viser ham og hans personale, og man kan vist roligt kalde Benjamin og hans værk for ”Byens omdrejningspunkt”.

Lørdag fejrer hele Farstrup det tredobbelte jubilæum for Farstrup og Omegns Borgerforening, foreningens flagallé og Min Købmand / Benjamin Andersen.

/HBS

FAKTA om Farstrup Købmandshandel:
Startet 1901 af købmand Pedersen, hvis søn samtidig drev bageri i Farstrup:
1901 - 1921: Købmand Pedersen
1921 - 1944: Købmand Niels Væver
1944 - 1959: Købmand Holger Jensen
1959 - 1977: Købmand Mogens Thomsen
1977 - 2004: Købmand Else Nielsen
Fra 2004: Købmand Benjamin Andersen
KILDE: Keld Nielsen - tidligere købmand og gift med Else Nielsen.