Halkær Kro – i dag mere end et begreb, der for godt 30 år fandt sine første tanker blandt otte familier, som overtog den da lukkede landsbykro i forvisning om, at her kunne der drives en kro, baseret på et økologisk køkken og et passende bredt musikalsk udbud med afsæt i nordisk og keltisk musiktradition.

Der var gået mere end en halv snes år efter jernbanen i 1969 blev nedlagt, og den tidligere landsbybrugs havde gennem nogle år været afløst af en traditionel landsbykro med bal om lørdagen. Den æra var i 1992 nu også forbi, og otte familier med samme interesse, købte nu krobygningerne med den hensigt at oprette en helt ny form for mødested – opbygget omkring den dengang ret nye tankegang om økologiske madtraditioner og folkemusik i ordets bredeste forstand.

Gennem de 30 år, der nu er gået, har tankerne bag Halkær Kro og Kulturhus vist sig at kunne bære, og der er gennem årene løbet ganske meget vand gennem Halkær Å og tingenes tilstand har udviklet sig tilsvarende på kroen. Men kroens liv med økologisk mad og et passende udbud af dansk og udenlandsk musik, lever fortsat i bedste velgående.

Bag kroens drift ligger i dag en selvejende institution, Halkær Kro og Kulturhus, drevet af »Nordboerne, Kelterne og Økologerne«, der arbejder for »Kulturen, Selvbestemmelsen og Miljøet«, som det hedder i formålsparagrafferne. Musikforeningen Nordboerne Kelterne & Økologerne driver den musikalske side af krodriften, ligesom det er samme musikforening, der står bag den årlige musikfestival.

Halkær Kro blev i 1992 af lokale kræfter i forening og drevet ud fra grundlæggende værdier som økologisk bæredygtighed og kulturel aktivitet med et kraftigt islæt af nordisk og keltisk musik. En kreds af de lokale kræfter er her samlet ved etablering af kroen, der i dag er vokset til Halkær Kro og Kulturhus. Fra venstre: Eskil Romme, Bjarne Christensen, Anni Thomassen, Preben Drastrup, Edith Agerboe, Peter Søndergaard, Antoine Groslier, Kristine Hansen og Peter Drastrup.

Kroejer for »en tudse«
Peter Søndergaard, der var blandt de stiftende folk bag Halkær Kro i 1992, er i dag ansat som koordinator på kroen, og han fortæller, at oprettelsen af den selvejende institution for knap en halv snes år siden, gør driften og ejerskabet bag kroen maksimalt fleksibel. På den måde kan enhver, der lægger 1000 kr., blive medejer af Halkær Kro – og på sin vis kalde sig kroejer.

Det har mange benyttet sig af – både lokale folk og de ganske få, som i sin tid stiftede kroen – og også mere kendte blandt de artister, som kroen gennem årene har haft besøg af. Tilmed har efterkommere af de stiftende familier nu også meldt sig med både 2., 3. og faktisk 4. generation af kroejere, lyder det optimistisk fra Peter Søndergaard.

Mange artister gennem årene
Det er svært at sætte tal og navne på de mange – kendte som mindre kendte – som gennem årene har gæstet kroen med hver deres optræden. Blandt gengangerne er danske artister som The Savage Rose (og Koppel familien i flere varianter), Flemming Quist Møller i skikkelse af orkesteret Bazaar, hvor også Anders Koppel og Peter Bastian er med. Her foruden bl.a. Benny Andersen og Poul Dissing (mange gange), Niels Hausgaard – og mange, mange flere danske.

De internationale navne tæller også stærkt. Måske ikke altid så kendte i alles bevidsthed, men en samlet fællesnævner er, at det er høj kvalitet, som musikudvalget med Ole Riis og Eskil Romme i spidsen hyrer til publikums bedste.

Blandt de mere obskure navne finder vi her The Old Rope String Band med en meget »kulørt« optræden, der bl.a. omfattede en harmonikaspiller, der gennemførte et nummer, stående på hove-det – og med hovedet neddykket i et fyldt akvarium. Musikeren kom senere galt afsted med dette nummer og kom af dage på den baggrund.

Halkær Kro og Kulturhus trækker med sine jævnlige musikalske arrangementer et stort publikum. Ikke mindst den årlige festival. Her er det orkesteret SULA, der spiller i krostuen. Fra venstre: Erling Olsen, Eskil Romme og Rod Sinclair. I baggrunden til højre sidder forfatteren Ebbe Kløvedal Reich på første række.

Lørdag fejres jubilæet
På lørdag markerer man på Halkær Kro det godt og vel runde jubilæum med et særskilt program, som omfatter blandt andet en eftermiddags reception med tale af Jes Lunde, Aalborg Kommunes rådmand for Sundhed og Kultur – og en festaften med det syriske orkester Blood Sweat Drum + Bass, der præsenterer de to syriske topmusikere Moslem Rahal og Maher Mahmoud »On the Road to Damascus« – samt den fynske fiolsensation Fiddle8.

Udbygning nærmer sig
Halkær Kro fik for nogen tid siden en betydelig donation, der betyder, at man i løbet af 2023 kan indlede byggeriet af Halkær Kro – Mad- og Kulturhus; et meget ambitiøst projekt, der til den tid vil give landsbykroen et betydeligt afsæt, dybere ind i den økologiske verden.

Læs også den fyldige omtale i Nibe Avis' trykte udgave.