- fredag, 16. februar 2024
Gennem en årrække har en kunstgræsbane stået højt på ønskelisten i St. Restrup Idrætsforening. Derfor var det også en stor dag, da Aalborg Kommunes byråd i budgetforliget i 2022 tildelte klubben 2,9 mio.kr. til en klimavenlig kunstgræsbane i 2023.
Siden har St. Restrup Idrætsforenings fodboldafdeling arbejdet målrettet mod at realisere yderligere økonomi for endeligt, at etablere kunstgræsbanen. Økonomi, der nåede målstregen i december 2023, hvorfor klubben havde indbudt til »første spadestik« d. 16. december 2023. Så langt kom klubben imidlertid ikke, da »et brev« dumpede ind ad den digitale brevsprække, med sørgelig læsning til følge.
Status
Aalborg Kommunes By og Landskabsforvaltning, der behandler byggesagen, har i forbindelse med VVM-screeningen, hvor kommunes Klima og Miljøforvaltning har vurderet, at det primært er i vinterhalvåret, der vil være et øget aktivitetsniveau på kunstgræsbanen, hvor holdene flyttes fra den eksisterende lysbane og hen på kunstgræsbanen. Klima og Miljø har på den baggrund vurderet, at der dermed ikke sker en væsentlig forøgelse af støjniveauet til omgivelserne ved etablering af kunstgræsbanen.
Det er de logiske forhold, som St. Restrup IF’s fodboldafdeling hele tiden har arbejdet under. Forhold som statens Miljø- og Fødevareklagenævn efterfølgende, med baggrund i en tilsvarende sag fra Herlev Kommune, har afgjort, at det i forbindelse med etablering af en kunstgræsbane på eksisterende idrætsan-læg ikke er nok med en VVM- screening, men et sådant projekt nu er miljøvurderingspligtigt.
Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, at etableringen af en kunstgræsbane kan forventes at medføre væsentlige indvirkninger på miljøet og dermed udløser krav om miljøvurdering. Miljø- og Fødevareklagenævnet lægger i den forbindelse vægt på, at Miljøstyrelsen i deres vejledning om kunstgræsbaner fra 2021 ikke har udarbejdet særskilte støjgrænser for støj fra idrætsanlæg, men at Miljøstyrelsen henviser til, at det er støjvejledningens grænseværdier for ekstern støj fra virksomheder, der skal ligge til grund for den miljø-mæssige vurdering.
Det betyder, at støjbidraget fra aktiviteterne på en fremtidig kunstgræsbane i St. Reestrup IF om aftenen og i weekenderne ikke må overstige 40dB ved nærmeste bolig.
Med Miljøstyrelsens udmelding om brug af støjvejledningens grænseværdier for kunstgræsbaner vil den planlagte etablering af kunstgræsbanen i Frejlev medføre en væsentlig overskridelse af grænseværdien på 40 dB ved nærmeste bolig.
Fremtid
Med baggrund i Miljøstyrelsen udmelding er kunstgræsbanen, og projektet i sin helhed, sendt tilbage til idrætsforeningens rådgiver WSP for yderligere dokumentation af støjforholdene.
Da sagen er af en meget principiel karakter, har Aalborg Kommunes Klima og Miljøforvaltning sagt ja til at indgå i en arbejdsgruppe sammen med WSP, et akkrediteret støjmålefirma og repræsentanter fra Aar-hus og Københavns kommuner for at se på mulighederne for at få lavet en opdateret støjdokumentation, der kan erstatte de data, der har været brugt i ”Kløvermarksrapporten” og dermed skabe mulighederne for en ny praksis omkring etablering af kunstgræsbaner, men særligt også for få kunstbanen i St. Restrup IF etableret.
Lokalpolitiker: Ærgerligt!
Lokalvalgte byrådspolitiker Evald Lange Rise (S), der har en baggrund som mangeårigt bestyrelsesmedlem, og forenings menneske særligt i St. Restrup Idrætsforening, men også har haft virke som bestyrelsesmedlem og formand i regi DBU’s herreseniorudvalg samt nuværende bestyrelses- og forretningsudvalgsmedlem i Idræts og Fritidsfaciliteter i Danmark ærgrer sig i den grad over drejningen i sagen:
– Det virker for mig ganske tosset, at man på den ene side bl.a. taler om sundhed, bevægelse, fællesskaber mv. - for så på den modsatte side, at lave så strenge myndighedskrav, at det i fremtiden vil være en umulighed at etablere kunstgræsbaner, padelbaner, multibaner mv., som virker stik mod mange kommuners vision om skabe gode idrætsrammer og faciliteter, der understøtter borgerne i foreningslivet. – Derfor glæder det mig at Aalborg Kommune indgår i et målrettet samarbejde med Aarhus og Københavns kommuner for at få ændret denne lovgivning på nationalt niveau, for jeg tager mig til hovedet, og spørger mig selv – kan det her virkeligt passe, at det er den her vej vi skal gå i Danmark?
– Nej, hvis du spørger mig – og derfor er jeg også i arbejdstøjet for at få denne dagsorden ændret ad alle de politiske veje og netværker jeg har: – Kampen er bestemt ikke slut endnu, hvorfor jeg håber at vi i 2024 kan få sat spaden i jorden til en længe ventet kunstgræsbane i St. Restrup IF, slutter Evald Lange Rise.