- Torsdag, 29. august 2024
Fredag lægger Nibe Handelsforening op til stor fejring af foreningens 125 års jubilæum med en tredobbelt koncertdag. Foreningen har gennem de 125 år markeret sig på forskellig vis, og vi dykker her ned i nogle af de historiske snit.
Af: Jacob Søndergaard
I den yderste del af 1800-tallet trådte de detailhandlende i Nibe sammen og dannede i 1899 Nibe Handelsforening. Det var dengang som nu fællesskabet omkring den enkelte forretning, hvor en række forretninger allerede var i god gænge, og der skete en udvikling med mere og mere specialisering.
Også på den politiske front var der fra starten interesse for udvikling af Nibe som handelsby. Ikke mindst forholdene omkring Nibe Havn og modtagelse af varer fra den ugentlige fragtsejllads med varer, der ankom fra København, havde en vis interesse.
Foreningen havde fra start også en vis selskabelig funktion, og der er i den første forhandlingsprotokol beskrevet, at der holdtes ugentlige selskabsaftener for foreningens medlemmer.
Første bestyrelse – og 13 medlemmer
Den første bestyrelse, som efter et interessemøde i november 1898 blev valgt på den efterfølgende generalforsamling 20. januar 1899, bestod af Marinus Staun (Nibe Tømmerhandel), Theodor Simonsen (ekviperingshandler, senere sparekassedirektør) og købmand Niels Dalsgaard, hvoraf sidstnævnte blev valgt til formand.
Foreningen talte fra starten 13 medlemmer, og nye medlemmer blev efterhånden ”balluteret” ind som medlemmer; det vil sige der skulle gå en periode, hvor de, som allerede var medlemmer, inden for en periode kunne protestere mod et nyt medlem, hvilket dog vist aldrig skete.
Foreningens opgaver
Af praktiske opgaver for foreningen har der til alle tider været emnet ”Åbnings- og lukketider” til debat. Senere, da elektriciteten kom til byen i starten af 1920’erne, var Nibe Handelsforenings medlemmer blandt de, som ønskede belysning af butikkernes udstillinger fremmet, ligesom belysningen i forretningsgaderne i de mørke timer, havde medlemmernes interesse.
Der blev i 1924 vedtaget at stille med to pokaler til Nibe Dyrskue; en vedtagelse, der holdt ved indtil dyrskuet for få år siden blev indstillet. Ligeledes blev der vedtaget at yde et årligt tilskud på 50 kr. til Teknisk Skole i Nibe – kontingentet for det enkelte medlem af foreningen var op til midt i 1930’erne 5 kroner årligt – i 1942 dog forhøjet til 8 kr.
Selskabelighed i højsædet
Flere gange i foreningens levetid har der været anledning til at holde interne selskaber. Det gjaldt de årlige generalforsamlinger og det gjaldt foreningens runde jubilæer, hvor medlemmerne var samlet til spisninger og festlighed.
Ved foreningens 50 års jubilæum i 1949 samledes bestyrelsen hos én af stifterne, købmand Marinus Staun, Nibe Tømmerhandel, og udnævnte ham til foreningens første æresmedlem. Bestyrelsen bestod på dette tidspunkt af: Købmand (ekviperingshandler) Ejnar Ejsing, formand, samt Købmand Poul Staun (Strandgade), Købmand Axel Mortensen (Søndergade), Isenkræmmer N. H. Nielsen (St. Algade) og ekviperingshandler Emanuel Christensen (Tøjhuset).
Paladsrevolutionen
Fra tid til anden har der, som tidligere nævnt, været store diskussioner omkring åbnings- og lukketider. Ikke mindst om ugens lange åbningsdag skulle være torsdag eller fredag – til kl. 19 eller kl. 20.
Tidernes emner blev imidlertid overgået i midten af 1970’erne, hvor en række nye forretningsdrivende ønskede mere udvikling i handelslivet, blandt andet med flere udadvendte aktiviteter, som samtidig ville medføre øgede omkostninger til aktiviteter og markedsføring.
På en ekstraordinær generalforsamling i maj 1977 kom det til store diskussioner om netop kontingentet, og fronterne blandt de ældre og yngre forretningsdrivende blev trukket hårdt op, blandt andet med trusler om at melde sig ud, hvis kontingentet på 100 kr. årligt blev sat op.
Bestyrelsen blev gennem årene 1977 og 1978 ændret radikalt, og bestyrelsen bestod således i 1978 af boghandler Niels Julsrud (formand), møbelhandler Finn Nedergaard, ekviperingshandler Jens Kirk, isenkræmmer Per Kypper Nielsen og bagermester Viggo Nielsen.
Aktivitetsudvalg
Den interne debat omkring udvikling af aktiviteter fortsatte i årene før og efter 1980, og der blev på et tidspunkt indført et aktivitetsbidrag, som økonomisk skulle medvirke til at styrke aktiviteterne for de forretninger, som ønskede tydeligere at markere Nibe som handelsby, og i øget radius, for at imødekomme konkurrencen fra nabobyerne.
Et aktivitetsudvalg blev så etableret, og i 1980 talte det følgende: Radio / TV forhandler Jørgen Nygaard (formand), ekviperingshandler Jørgen Frandsen, assurandør Jens Østergaard Madsen, blomsterhandler Jørgen Nielsen, radiofaghandler Kurt Andersen og Mogens Ejsing (Textil Nyt).
Nye udfordringer
1980’erne var – i lighed med nutiden – tid for kloakarbejder i forretningsgaderne. Dette og forholdene omkring busforbindelser til og fra Nibe – særligt ruten omkring Nørholm – var til tider ”varme emner”.
De seneste godt 40 år har emner som åbningstider, placering af udsalgsterminer, markedsføring i forhold til nabobyers detailhandel, centrering af handelsgaderne, etablering af Skomagertorvet som forretningstorv, renovering af Nibe Torv – og samarbejde med myndigheder, været blandt de emner, man har arbejdet med – og lignende emner vil formentlig fortsat være blandt de aktuelle.
Bestyrelsen 2024
Bestyrelsen i jubilæumsåret tæller som gennem mange år, nu syv medlemmer, nemlig: Ekviperingshandler Lars Kirk Larsen (formand), bankdirektør Bjørn Drejer, revisor Claus Skoda, boghandler Lone Haagerup, ejendomsmægler Kristian Monberg, Mads Hviid (First Wave Spirits / Vision) og Lotte Andersen (Style 4You). Foreningen tæller i dag 49 medlemmer.