
- Lørdag, 13. juni 2020
På en af årets første sommerdage var Sebber Skoles 4.-5. klasser inviteret ned til fjorden ved Larsens Plads i Landsbyen Valsted. Her lærte eleverne at skære en sildefilet, hvor alle forhadte små sildeben var skåret fra. Fileterne blev befriet for skind, skyllet og vendt i rugmel, salt og peber. Derefter blev fileterne stegt på medbragte pander ved hjælp af campinggas. Eleverne fik også lært at lave en god lage til de stegte sildefileter. Lagen: sukker, vand, eddike, laurbærblade, nelliker, peberkorn og løg blev kogt og derefter afkølet, før de stegte sildstykker blev nedlagt i lagen.
En uge senere kunne eleverne så på skolen smøre en rugmad og nyde en stegt sildefilet med en stribe mayonnaise, løgringe og lidt purløg. Til denne herlige stykke mad så børnene filmen ”Sild i lyst og nød” fra bogen ”Ørneflugt, Sildetid og Sørøvere”
Eleverne og de voksne huskede selvfølgelig hele tiden at spritte og vaske hænder. Sammen med den kulinariske side af fjordsilden blev børnene indviet i sildens biologi; og hvilken kæmpe rolle sildene tidligere spillede for befolkningerne i Nibe og omegn.
Fritidsfiskeriet og dets muligheder for gode naturoplevelser var også en del af sildedagens informationer.
Aktive folk i Valsted Borgerforening har tidligere taget initiativ til et samarbejde med Sebber Skole (Beliggende i Valsted) om Fjorddage – med naturoplevelser for byens borgere, herunder skoleelever.

I denne ubelejlige Corona-tid har omstændighederne åbnet mulighederne for, at skolerne kunne tage noget mere ud i naturen. Her i det ”udvidede klasserum” har mange – også lærere – opdaget, hvilke kvaliteter naturen rummer. I dag tør videnskaben godt sige, at naturoplevelser er vitaminer for sindet. Man taber ikke noget fagligt ved at tage børnene med ud, tværtimod. Eleverne fra Sebber Skole kan både håndtere de digitale udfordringer og tåle at få sildeskæl på hænderne. Og i tilgift opdager de måske, at det er klogt at passe bedre på naturen.
Holdet bag sildedagen siger tak for en god dag
Bruno Jensen, fritidsfisker & Valsted Samråd
Hans Heidemann, biolog, Nibe Kaaglaug
Jens Østergaard, Forfatter, Fjordgruppen Nibe
Lærerne på Sebber Skole: Anne & Charlotte