
- torsdag, 21. december 2017
Ny bog fortæller både en personlig historie, om livet på et landbrug – og om udviklingen i Vokslev.
Janus Staun bor i dag på Lyngbjerggaard – gården, der ligger ca. 1 kilometer syd for Vokslev med adgang ad vejen over for Vokslev Friskole. Janus har sammen med Margit drevet gården siden 1977, og han er 7. generation på gården.
Janus har gennem livet oplevet mange medlemmer af den store Staun-familie, og her igennem har han hørt fortællinger fra familiemedlemmerne, som har bidt sig fast – og det har fået ham til at skrive sin livshistorie – eller noget af den, i det mindste. Det omhandler hans nye bog »Et led i kæden«.
Janus er født i 1950 og har således oplevet landsbyen Vokslev fra den var et lille samfund i sig selv, hvor man kunne leve af at handle med hinanden, og man vidste altid hvem der var hvem – og for det meste også hvad der foregik andre steder i landsbyen.
Vokslev havde til op i 1960’erne både en købmand og en brugs. Købmanden var ofte samlingsstedet for de unge, for her havde man et lille lyseblåt ishus. Ellers havde man i Vokslev både murermester, smed, karetmager, telefoncentral, tømrer, smed, sparekasse og forsamlingshus, så livet kunne i det daglige gå stilfærdigt, og man kunne nemt skaffe til de daglige fornødenheder.
I dag er de fleste af disse funktioner historie, og den øgede mobilitet for den enkelte har gjort aktionsradius større og dermed også de muligheder for at handle og tilegne sig nyt.
I landbruget er der tilsvarende sket en rivende udvikling med moderniseret drift. Det får man samtidig med indsigt i familiens forhold – historisk og aktuelt – muligheden for at følge, når det handler om at drive et mellemstort landbrug.
Bogen giver ellers et indblik i et livsforløb, der samtidig afspejler udviklingen og interesserne for et ungt menneske gennem 1950’erne, 60’erne og 70’erne. Det handler om skolegang og fritidsinteresser som fodbold og musik – samt indblik i tiden med konfirmation, ungdomsskole og landbrugsskole; alt sammen med tidstypiske træk, som giver læseren et fler-dimensionelt billede af både samfundet som helhed og Janus Stauns liv. Bogen indeholder også genfortælling af gamle overleveringer, bl.a. om »Per Trold« og »Mestertyven«.
Det er ikke første gang der i Staun familien udgives en bog. Det skete også for Janus’ tipoldemor Juliane (»Julle- bedste«) i 1800-tallet; dengang med eventyrfortællinger.
Janus Stauns nye bog forhandles hos Bog & Idé i Nibe og hos Nibe Avis’ redaktion.