Peter Schack, Nibe, 72 år

Selv om der er mange holdninger til, hvordan man bliver – eller ér – Nibenit, så kan der ikke såes tvivl om Peter Schack som ægte Nibenit – og som bærer af en del af byens DNA.

Allerede inden han havde sat gang i sin senere erhvervskarriere, havde han slået sig på musikken, og dannede sammen med sine skolekammerater, Mogens Høygaard, Bjarne Christensen, Flemming Hjorth og Ole Henriksen, det første af flere orkestre, The Birds, som viste sig at blive grundlag for hans lange løbebane i Nibes musikliv.

Musikken var således gennem hele livet den dominerende fritidsinteresse, og han spillede – omend lidt tilbagetrukket musikalsk – en rolle som dygtig guitarist i orkestre som Jeepers Creepers, Wireless, November ’69, To Generationer – og senere »Tråd«.

Musikken var også i hjemmet tydeligt til stede, og en særdeles omfattende pladesamling blev løbende suppleret, ligesom han og hustruen Ingrid hjemsøgte talrige koncerter med store verdensstjerner.

Peter blev som uddannet urmager hurtigt 5. generation af familiefirmaet Schack, der gennem mange år var kendt for sin udstrakte service og forståelse for stadig fornyelse. Det viste han sammen med Ingrid bl.a. ved at gå i et professionelt samarbejde med vennen, kunstner Thorvald Odgaard, hvis smykkeserier gennem en hel generation er blevet hvermandseje; både i mental betydning og gennem hundredvis af solgte eksemplarer af bl.a. »Nibe Englen«.
Fagligt gik Peter også i sine tidligere generationers spor med en indsats for Himmerlands Urmagerforening.

At forretningen »Schack – Smykker - Ure - Design« var en markant og udviklingsorienteret specialforretning i Nibe, viste kunderne bl.a. ved at kåre forretningen som »Butik 2000«, da den mest markante specialforretning i Nibe gennem årene, blev valgt ved årtusindeskiftet.

Sammen med Ingrid, som han havde den store sorg at miste i starten af 2023, gik han aktivt ind i bestyrelsen for Nibe Handelsforening, og medvirkede her til udvikling af byens handelsliv. Sammen med Ingrid, der senere også var aktiv i handelsforeningens bestyrelse, har de formentlig rekorden i åremål for bestyrelsesmedlemmer, idet de har virket i foreningens bestyrelse langt flere end 30 år.

Musikken slog til igen, da Peter sammen med musikalske venner, i 1987 var med til at stifte orkesterforeningen »Musik i Nibe«, og denne forenings udvikling fra start kan igen tillægges Thorvald Odgaard og Peter Schack en uvurderlig betydning.

Familien betød også rigtig meget for Peter, og sammen med hustruen Ingrid og børnene Lene og Thomas udgjorde de en familieenhed, der holdt tæt sammen. Og som det fremgik af provst Anna Døssing Gunnertofts tale ved bisættelsen, havde Peter opbygget en stribe af traditioner og et nærværende samvær med ikke mindst børnebørnene – om de var samlet i hjemmet på Lathyrusvej eller i sommerhuset i Tversted.