Nyt dansk projekt skal gøre ældre og svækkede borgere mere selvhjulpne, aktive og uafhængige. Wolturnus har indgået et samarbejde med bl.a. Aalborg Universitet og Vesthimmerlands Kommune om at udvikle robot-

inspirerede hjælpemidler til formålet. Og der kan være milliard-omsætning i projektet.

Håbet er at udvikle en teknologi, der kan gøre det stigende antal ældre i samfundet mere selvhjulpne og uafhængige. Formålet med det nystartede projekt er at producere exoskeletter, der skal give offentlige besparelser på ældreområdet og eksport af dansk teknologi.

Forskere på Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion har arbejdet med udviklingen af exoskeletter over en længere periode. Det såkaldte »E-joint« projekt skal flytte robot-prototyperne fra forskergangen ud i samfundet. Det bliver en realitet pga. et godt samarbejde mellem et dansk og et kinesisk universitet, erhvervslivet repræsenteret af Wolturnus og Fonden Autonomous samt Vesthimmerlands Kommune. Projektet er endvidere støttet af Innovationsfonden.

Eksisterende exoskeletter er typisk udviklet til underkroppen i forbindelse med bevægelse, men med E-joint projektet er målet at udvikle hjælpemidler, der skal styrke overkroppen og aflaste skuldre og albuer, når der ved hjælp af sensorteknologi gribes og løftes med armen. Samtidig gøres komponenterne mindre og praktisk anvendelige i hverdagen.

Vesthimmerlands Kommune vil teste produkterne på borgerne og håber at spare penge i ældreplejen samt hjælpe ældre med at blive længere på arbejdsmarkedet. 

Wolturnus er gået ind i projektet som en naturlig forlængelse af de kørestole og hjælpemidler, der er blevet udviklet lokalt i Nibe de seneste 15 år. Wolturnus arbejder hver dag med handicappede og svækkede borgere i ind- og udland, der kan få stor glæde af den nye teknologi. Nibe-virksomheden ser et stort potentiale og helt nye muligheder for ældre såvel som kørestolsbrugere:

- Wolturnus er med i projektet, da idéen om et exoskelet til overkroppen kan hjælpe handikappede kørestolsbrugere til at lette de mange forflytninger gennem dagen fra fx kørestol til toilet og tilbage og fra kørestol til bilsæde og tilbage. Der er stort potentiale i en letvægts specialtilpasset udgave af et overkrops-exoskelet, siger udviklingschef hos Wolturnus, Christian Gammelgaard Olesen.

Wolturnus bidrager med viden om skader og fysisk nedslidning samt bevægelsesmønstre og forventes at skulle være med til at producere exoskeletterne lokalt i Nibe, når prototyperne er færdigtestet. 

Det forventes, at exoskeletter bliver et stort forretningsområde for de implicerede parter med en milliardomsætning allerede i 2020.

Udviklingschef Christian Gammelgaard Olesen.