Genforening, genbrug, gensyn og genkendelse bliver nogle af kodeordene, når Nibes Modige Samlere på søndag indbyder til udstilling i Huset i Grønnegade, Nibe. 

Både Dronningen og Statsministeren nævnte for nylig  genforening i 1920 i deres nytårtaler. 

– Vi er stolte af,  allerede her i januar at kunne vise de originale plakater sammen med andre genstande og dokumenter fra den vigtige historiske begivenhed, hvor befolkningen syd for Kongeåen, igen fik lov til at være danske efter at have været en del af Tyskland siden 1864, siger Ilse Janke Hansen, med-initiativtager til udstillingsdagen.

Genbrug og genanvendelse er ord, som er blevet almindelige i vores sprog, og godt for det. Selve indholdet af ordene har dog rigtigt mange år på bagen.

Før vores verden »flød over« af velstand, havde de ting og tekstiler, vi omgav os med,  en meget længere levetid. Reparation og forandring gjorde sit til, at der ikke var nær så meget affald, som det, vi kæmper med i dag. På udstillingen kan ses eksempler på teknikker og ting, som har haft et langt liv, på trods af at de har fået »ridser i lakken«. 

Alt, hvad der er med på udstillingen, er samlet eller gemt af »Nibes Modige Samlere«, som nu for 7. gang mødes for at fortælle historier om, hvorfor og hvad de gemmer - i et hus, som også er genbrugt. Det har en fortid som både skole, rådhus og dommerkontor. 

Vi håber på gensyn med mange af vore trofaste besøgende og meget gerne nye, som også har lyst til at få oplevelsen: – »Sådan én havde vi også i mit hjem« - eller »hvor sjovt, at man også kan samle på ??????«.

Vigtigst af det hele på denne udstilling er mødet mellem mennesker: Udstillere og besøgende, som udveksler minder  og gode historier med udgangspunkt i de udstillede ting, slutter Ilse Janke Hansen.

Plakat fra tiden omkring den sønderjyske afstemning i 1920 om genforening af grænselandet.