I højre hånd holder bageren en ål og i venstre hånd en kringle.  

Der var engang, Sebbersund var berømt for stegte ål.

Nibe Avis har modtaget denne beskrivelse fra John Weinreich, Lindenborgvej 79, 9200 Aalborg SV.

Mange mennesker fra det store opland valfartede til bageren i Sebbersund, som serverede friskfangede, ny-stegte, ål. Dengang var der mange fiskere i byen, og ål var ingen mangelvare. Der blev også solgt levende ål fra fiskernes »morgen-røjtning« til Skipper i Nibe, hvilket, i stor udstrækning, var medvirkende til at give dem smør på brødet.  

Tæt ved bageriet lå en pavillon. Her kunne man få kaffe og kage foruden meget andet godt. Men de stegte ål, og den ikoniske bager, som bevægede sig ud og ind mellem bageriet og pavillonen og stort set altid bar sin »bagerhat«, tegnede stemningen omkring Sølyst, i hvert fald set udefra.  

Fra landevejen kunne de kørende se skiltet med bageren, som holdt herlighederne i hænderne. Børn legede med tanken om, at bager Klokkerholm var så glad for hatten, at han sov med den om natten. De havde formentlig aldrig set ham uden hans karakteristiske hovedbeklædning.    

Restauratør – og bager – Erling Klokkerholm. Maleri af John Weinreich.

Sølyst lå lige ved fjorden, hvor de endnu u-fangede fisk trivedes. Og herfra kunne man se utallige pæle stikke op af vandet. Det var de såkaldte »steg«, som bar ruserne, der ledte fiskene ind i en »blindgyde«, de ikke kunne finde ud fra igen. Fiskernes hyttefade holdt fangsten levende, og lagrene var næsten uudtømmelige. Så de ål, der blev serveret, var af en helt anden karat end ål, som i dag mest kommer fra ålefarme. Der er en himmelvid forskel. Også Muserne, der bor et sted mellem »himmel og fjord«, synger om stegte ål på Sølyst, hver gang de er i et af deres mange nostalgiske hjørner.    

Maleriet af bager Klokkerholm er »af egen avl«, Det er olie på lærred og måler 40 x 30 cm. (Efter ældre fotos og hukommelse.)  Og det er ikke engang tørt endnu.  

Sølyst afholdt også en del lørdags-baller med levende musik.  Bageren spurgte mig engang, om jeg kunne levere musik til et af ballerne. Jeg takkede ja, og fik nogle musikvenner fra Jyllands Liverpool, Nibe, til at hjælpe mig. Så det gik »lige efter bogen«.