Fredag den 12. oktober er det skolernes motionsdag og helt særligt falder det i år sammen med Den Internationale gigtdag.

Hvert år får ca. 120 børn og unge mellem 0 og 16 år stillet diagnosen børnegigt. En sygdom der kan ramme i en tidlig alder, men være ligeså indgribende i barnets liv, som når voksne får gigt. Børnene oplever en hverdag med smerter, hævede og stive led, nedsat mobilitet og ekstrem træthed.Mange børn og unge med gigt siger at sygdommen, med dens indgriben i hverdagslivet med de mange kontroller og behandlinger på hospitalet, får deres kammerater til at føle at de trækker sig fra fællesskabet. Det kan syne sådan for andre idet børn med gigt det ene øjeblik ikke kan lege med vennerne i frikvarteret, men kan deltage på lige fod med de andre i klassen senere på dagen i idræt.

Børn med gigt vil allerhelst være som deres venner og kunne det samme som deres venner, men børnegigt er en sygdom der kan gribe hårdt ind i børnenes og deres familiers hverdag.For at markere den internationale gigtdag, har Gigtramte Børns Forældreforening doneret t-shirts til 41 skoleklasser og en hel skole spredt over hele Danmark. Derudover løber endnu en hel skole der har fået doneret t-shirts af en ekstern donor. Det betyder at 1422 børn løber i ens t-shirts med teksten ”vi løber for børn med gigt – fordi børn og unge også kan få gigt”.

Det er ikke tilfældigt at Gigtramte Børns Forældreforening vælger at markere dagen i forbindelse med skolernes motionsløb, da børn med gigt har stor gavn af dyrke motion. Det har de for at styrke muskler og led og for at holde smerterne nede. Der er dog dage i børnenes liv, hvor de ikke kan være med. Derfor har en del børn klapvogne eller kørestole, som de kan bruge til aflastning ved behov.

Gigtramte Børns Forældreforening håber at tiltaget denne dag, kan styrke børnenes fællesskab i klassen og gøre det lettere for børnene med gigt at tale med deres venner om sygdommen.Her i Nibe er det 3.B på Nibe skole der løber for børn med gigt. Min datter Caroline på 9 har haft børnegigt siden hun var 3 år gammel, fortæller Mette H. Olesen fra Nibe, der er næstformand i Gigtramte Børns Forældreforening.