
- Søndag, 13. april 2025
Kåringen fandt sted onsdag aften på generalforsamlingen i foreningen Landsbyerne i Aalborg Kommune, LAK.
I sin begrundelse for pristildelingen havde formand Leo Helmer beskrevet flere grunde til kåringen af Vokslev. Den vigtigste er evnen og viljen til at få ting til at ske. I foreningerne i Vokslev har man formået at tænke ud af boksen og med stor kreativitet at gennemføre selv de vildeste idéer, båret af et fantastisk engagement og et stort antal frivillige.
En synlig start på missionen var, da der blev søgt fondsmidler og kommunale bevillinger til at købe Vokslev Friskole, som var gået konkurs. Samtidigt blev det gamle forsamlingshus også solgt, og den lokale opbakning var synlig i form af solgte folkeaktier for ca. kr. 100.000.
Stærkt sammenhold om projekter
På den måde blev Vokseværket skabt, og så begyndte det hårde arbejde med at lave de gamle skolebygninger om til et moderne idræts-, kultur- og forsamlingshus. Det var et kæmpearbejde, men energien var til stede sammen med en stor lokal opbakning. Nu er de nye samlingslokaler taget i brug, og der har været afholdt høstfest, teater, nytårskur og meget mere.
Vokslev Samråd står også bag en Kultur- og Natursti rundt i det smukke naturområde ved Huul Mølle og Binderup Å, hvor også Vokslev Kalkgrav ligger. Denne sti forventes at blive et af grundelementerne i en kommende stor fredning i området. Endvidere har det lokale Møllelaug ved en ihærdig indsats gennem mange år arbejdet med at restaurere den gamle Huul mølle; en kraftpræstation af de store, som nu har nået sin afslutning, hvilket bliver fejret med en indvielse d. 24. maj i år.
Som om det ikke var nok, er Vokslev nu også begyndt at lave musikarrangementer. Der har allerede været flere succesfulde koncerter i Vokseværket, og sammen med mølleindvielsen laver landsbyen nu et kæmpe daglangt musik-kultur-natur arrangement med navnet Vox Live 2025. Det bliver med kendte musiknavne som Carl Emil Pedersen, Hjalte Ross, Anne-Marie Hassing m.fl.
Vokslev har flere fyrtårne
Vokslev har været et godt eksempel på, at når frivillige i en landsby lykkes med ét projekt, opstår der ofte nye fællesskaber. Man møder andre, som man svinger godt med. Det fører så til nye ideer og lyst til at prøve kræfter med andre projekter. Vokslevs mange projekter er et lysende eksempel på dette.
LAK satte sidste efterår fokus på fyrtårnsprojekter i landdistriktet. I Vokslev har man som landsby formået at rejse op til flere fyrtårne, der lyser op og gør landsbyen og dens indbyggere til noget helt specielt. Derfor er Vokslev blevet valgt til Årets Landsby 2025.
Årets Landsbyven 2025
Hvert år kårer LAK også en særlig person, som får titlen Årets Landsbyven. I 2025 blev det Tove Fønss fra Hou.
Tove er kendt for at være en ildsjæl med en særlig evne til at få andre engageret, og hun har desuden en særdeles veludviklet kreativitet og evne til at sætte et hav af projekter i vandet.
Også i Hou er der mange store og spændende projekter, og Tove har haft fingrene med i de fleste, så på denne måde gør hun en kæmpeforskel for sin landsby. / FH