I kanten af en mark, lidt uden for Barmer, fandt amatør arkæo- loger, organiseret i Nordjysk Detektorforening, for nylig 109 dagligdags mønter fra første halvdel af 1600-tallet.

– Over seks år har vi nu gennem perioder afsøgt store arealer ved Barmer for metalfund af forskellig art, og der er dukket mange forskellige effekter frem fra mulden – senest rester af grimen fra en hest, fortæller Erik Bertelsen, Rudy Frank Jensen og Michael Meier Rokkjær  – alle organiseret under Nordjysk Detektorforening og med mangeårig erfaring i at søge efter metalgenstande.

Men onsdag i sidste uge vakte gentagne møntfund en mere end almindelig interesse, da et stykke markvej blev afsøgt som noget af det sidste i området.

Først fandt vi enkelte mønter, siden 32 og senere 57 mønter; ialt 109. Nogle lå spredt og andre i små grupper. Alle et par skovlfulde under jordens overflade.

Eksempel på møntfund.

– Der er tale om mønter fra starten af 1600-tallet, nærmere bestemt fra perioden fra 1603 op til 1632, og det er dagligdags mønter, fortæller Christian Klinge, museumsinspektør hos Nordjyllands Historiske Museum, som naturligt blev kontaktet efter fundet af de mange mønter. 

Hvordan mønterne er havnet på denne korte strækning af en markvej, som måske tidligere lå i anderledes omgivelser end i dag, ved vi ikke. Der kan være tale om tabte mønter eller måske efterladenskaber efter en overpløjet gravhøj – eller måske noget helt andet, påpeger Christian Klinge.

Mønterne er nu sendt videre til Nationalmuseet og registreret som fund med koordinater og andre data omkring selve fundet.