Ungdomshuset i Frejlev var i tirsdags pyntet op i bedste »amerikansk valgaftensstil«. Amerikanske flag var hængt op. Menuen, til de sultne maver, var klassiske amerikanske burgere, hvor der ikke er sparet på baconen, samt lækre muffins til dessert. Dette krydret med det amerikanske valg som baggrundstæppe var noget, der kunne trække Frejlev Skoles ældste elever af huse. Således havde op mod 40 elever taget i mod invitationen til en hyggelig valgaften, der sluttede ved midnatstid. 

Der er store konflikter, store kløfter og stor spænding ved det amerikanske valg - og selvom man bor i en lille by i et lille land, fascinerer dagen mange unge mennesker. 

Aftenen gik bl.a. med at dykke dybere ned i det amerikanske valgsystem, der forskelligt fra det danske – hvor det at undersøge, hvem der er guvernør, senator, hvem de peger på i de forskellige stater optager de unge. Forskellen mellem de to præsidentkandidater; Donald Trump og Joe Biden.

Den lokalvalgte byrådspolitiker Evald Lange Rise (S) deltog på denne valgaften, hvor han og de unge mennesker fik flere gode snakke. Både omkring det amerikanske valgs betydning for Dan-mark - både økonomisk, forholdet til NATO, klimaområdet, hvor »Paris-aftalen« optog de unge fremmødte samt politik og byrådspolitik i al almindelighed. 

Egentlig var meningen, at eleverne skulle holde en valgnat og følge med i dækningen i løbet natten til onsdag og slutte om morgenen inden skoletid. På grund af coronarestriktionerne kunne det dog ikke lade sig gøre at holde denne aften længere end til midnat. Alligevel var stemningen intens og spændt blandt eleverne, hvor det var tydeligt, at hvis valgresultatet skulle have sin gro-bund blandt de 40 elever – ja, så havde Joe Biden vundet ganske eftertrykkeligt. En jordskredssejr ville næsten være en underdrivelse.

40 elever var mødt op til amerikansk valgaften i ungdomshuset i Frejlev. Her fik de fremmødte en god aften i demokratiets navn, hvor de bl.a. fik gode dialoger med den lokalvalgte byrådspolitiker Evald Lange Rise, der her ses i snak med Rasmus Tranholm.