Besøg ved Skærtorsdags fernisering på Kulturelt Samråds Påskeudstilling historisk højt.

Det store udstillingslokale på Nordjyllands Landbrugsskole var fyldt til bristepunktet, da Kulturelt Samråd i Nibe Skærtorsdag slog dørene op til fernisering.

Årets Påskeudstilling blev åbnet for publikum torsdag kl. 10, og inden ferniseringen kl. 14 havde allerede 30 passeret gennem entreen.

Men det var den officielle åbning og tildeling af samrådets Kulturpris, der trak de mange besøgende – ifølge foreningens kasserer Mette Østergaard Lund var i alt godt 160 betalende passeret entreen, da ferniseringen startede.

Der var på forhånd ikke annonceret nogen åbningstaler, hvilket ellers har været sædvane gennem de mange år, Påskeudstillingen har eksisteret.

I stedet tog samrådets formand Kristina Kristoffersen selv ordet og udvidede sin velkomst til en egentlig åbningstale. – Jeg havde så meget på hjertet denne gang, at det blev mig selv, der tog åbningstalen, sagde hun i forbindelse med velkomsten.

Udsigten fra udstillingslokalerne og til Limfjorden fornægter sig ikke.

– De dejlige rammer med udstillingslokaler på landbrugsskolen varmer os alle, og der skal lyde an tak til skolen for atter at lægge lokaler til årets Påskeudstilling, sagde Kristina Kristoffersen indledningsvis – og hun fortsatte:

– Årets udstilling består alene af lokale og andre nordjyske kunstnere. I modsætning til sidste år, hvor udstillerne kom fra store dele af Danmark. Omkring halvdelen af de udstillende kunstnere er fra lokalområdet, og det glæder os særligt, at der blandt disse er »upcoming« kunstnere, som samrådets bestyrelse har valgt at invitere.

Mangfoldighed
Til årets udstilling har man valgt at vise mangfoldigheden i kunsten – og formanden spurgte – og gav selv svaret: – Er det så for at ramme flest muliges smag? – Nej, det er det ikke. Det er for at vise, at kunst, mennesker, tro og overbevisning er mangfoldige.

– Kunsten kan varme os og sætte følelser i gang, og kunsten kan provokere os. Vi kan blive glade og vi kan blive opløftet eller irriteret. Men det er begejstringen, vi leder efter, når vi oplever kunsten, og dermed kan kunsten gøre os glade, sagde Kristina Kristoffersen.

Vi mener også i Kulturelt Samråd, at vi har en forpligtelse til at få øje på nye kunstnere, og disse er der også blevet plads til på årets udstilling. Samtidig holder vi fast i traditionerne ved at invitere visse kunstnere år efter år.

Fællesskab
Kunsten giver os et fællesskab. Det er vigtigt i dagens samfund, hvor vi har tendens til at være os selv. – Hvad ser du i kunsten, kan vi alle spørge hinanden – kunsten giver os anledning til fællesskab, og den mulighed skal vi tage, sluttede formanden sin velkomst- og åbningstale.

Efter selve åbningstalen blev årets Kulturpris overrakt til Dorthe Thybo Kudsk som repræsentant for Kulturbrugsen i Sebbersund. Mange Sebber borgere havde taget turen til Lundbæk, og de overværede således tildelingen af prisen, efterfulgt af en forklaring om, hvordan Kulturbrugsen kom til verden.
Læs om prisoverrækkelsen HER

Sceancen omkring åbningen af Påskeudstillingen blev afslutningsvis markeret med en fællessang – et indslag, som samrådets bestyrelse håber kan blive en fast tradition.

Forsamlingen sang derefter »Der er i dag et vejr, et solskinsvejr…