I weekenden lørdag d. 7. og søndag d. 8. september arrangeres der for 3. gang Stafet for Livet i Nibe og igen i år bakker familien Strand op. For dem er Stafet for Livet Nibe et vidne om fællesskab og håb. 

Det er søndag den 23. marts og vi er på besøg hos Jan Strand, for at tale om det, at være tilmeldt som Fighter til Stafet for Livet Nibe.  Jan bliver ofte gennem snakken rørt, især når snakken falder på hans tre børn og Charlotte, som har været der for ham i den lange periode hvor kræften havde taget i ham. 

”Du har et af de 7 tegn” sådan lød beskeden til Jan fra egen læge og med et blev cancer en del af livet, for altid, for Jan Strand og hans familie. Jan fik konstateret HPV-virus og måtte gennem et langt og smertefuldt forløb, som krævede mange ture ind og ud af sygehuset. 

Jan fortæller; ”da lægen gav mig beskeden, sagde jeg med det samme, det kan ikke passe, hvorfor mig, jeg har aldrig været syg, jeg lever sundt og dyrker motion flere gange om ugen”.  Jans stemme knækker ”det her er stadig svært at tale om” og straks støtter Charlotte ham og siger ”det er okay at blive ked af det”.

For selvom Jan er behandlingsfri og er tilbage i jobbet som brandmand, på Grønland, ”så har døden jo aet min kind” lyder det fra Jan. 

”For dig Jan, var det et mål at komme tilbage til arbejdet, for dig betød det nemlig, at du var rask” fortæller Charlotte og Jan stemmer hurtigt i med ”jeg føler mig meget heldig og taknemmelig over at jeg er her i dag”. 

Jan Strand er igen fighter til årets stafet for livet
Jan var med som fighter første gang i Stafet for livet Nibe i 2017, blot 14 dage efter han havde fået beskeden fra lægen. Jan fortæller, at efter få timer på ruten, troede han ikke på, at han kunne gennemføre pga. den store sorg han følte. Jan gennemførte og det som bar ham igennem de 24 timer var familiens støtte og særligt de andre fightere som tog ham under armen og sagde ”Jan, vi er sammen om det her, vi er her for dig”.  ”Det glemmer jeg aldrig” fortæller Jan og smiler mens tårerne kommer til syne og atter må tørres væk.  

Ingen tvivl, Stafet for livet, har betydet meget for familien Strand som igen i år deltager og særligt den smukke lysceremoni har en stor plads hos Jan og familien.  Jan fortæller, at det første år som fighter, der kunne han ikke se på børnenes lysposer med deres håbefulde ord uden han brød helt sammen, andet år var poserne fyldt med taknemlighed, over at Jan nu var på den anden side af kræften. 

Jan ønsker at stå frem som Fighter for at være med til nedbryde tabuer om kræft samt for at give håb til andre kræftpatienter og deres pårørende om, at kræft kan bekæmpes. 

Jeg er stolt over at være med som fighter til Stafet for livet i Nibe, slutter Jan dette interview af med.