En ny-udgivet bog på ikke færre end 734 sider fortæller i detaljer, hvordan modstandsbevægelsen i Nordjylland arbejde under 2. verdenskrig.

Bogen indeholder blandt andet beretninger og detaljer om det illegale (ulovlige, set med den tyske besættelsesmagts øjne) arbejde, som forgik, også lokalt i og omkring Nibe. 

Under 2. verdenskrig var Danmark som bekendt besat af den tyske værnemagt. Men lokalt opstod der mange steder modstandsgrupper, her iblandt også i Nibe, hvor 13 unge trykte illegale blade, sprængte en fabrik og modtog våben.

De unge fra Nibe opbyggede  fra midten af 1943 en gruppe, hvor ikke alle kendte alle, men som i mindre grupperinger bl.a. trykte og omdelte blade, der indeholdt oplysninger om tyskerne og deres planer – nyheder, som man havde fra ulovlige modtagere og fra andre ulovlige blade. Denne aktivitet var ulovlig, ifølge den censur, som tyskerne udøvede.

I løbet af 1943 blev indsatsen fra de unge udvidet og medførte bl.a. sprængning af en muslingefabrik i Nibe, som udførte arbejde for tyskerne, og siden blev gruppen opfordret til at modtage våben og sprængstoffer mv., som engelske flyvemaskiner kastede ned over en modtageplads syd for Sønderholm.

Karl Salling Møller.

Karl Salling Møller, der i dag bor i Hasseris, og er eneste tilbageværende fra Nibegruppen, fortæller her (forkortet):

Natten mellem 7. og 8. maj 1944 skulle vi modtage våben og var på plads. Flyvemaskinen skulle nedkaste senest kl. 04, men var ikke kommet, og vi tog hjemover igen. Men så kom maskinen og vi fik fat i de 12 containere og fik dem pakket af vejen. Men gruppen var blevet »stukket« af en vognmand fra Aalborg, og efterfølgende blev fem fra gruppen arresteret og siden sendt til den tyske koncentrationslejr Neuengamme ved Hamburg. Alle overlevede imidlertid og kom siden sikkert hjem.

De fem i koncentrationslejr var: Karl Salling Møller, Martin Carlsen, Holger Jepsen, Aage Kirk og Frank Laursen. Yderligere otte nåede at flygte til Sverige: Knud Erik Schiønning, Jørgen Kirk, Henning Højgaard, Niels Jørgen Jensen, Eskild Bondesen, Kaj Christensen, August Hansen og Poul Søndergaard.

 

Bogen: »Aalborg og det sydlige Nordjylland under besættelsen« er udgivet på forlaget VREJLEV. Forfatter: Pernille Pedersen. 734 sider.