Nibe og Omegns Fritidsfiskerforening har gennem en længere årrække medvirket ved udsætning af fiskeyngel i Nibe Bredning og tilstødende farvande. Nu i oktober er der igen udsat yngel af skrubber; denne gang ca. 6000 stk.

De små fisk er udsat på to lokationer – hhv. på blød bund uden vegetation, kystnært mellem Binderup og Nyrup, og i et område med bundvegetation, mellem Vår Holm og Røn Holm; begge steder i Nibe Bredning.

Erich Borup, formand for Nibe og Omegns Fritidsfiskerforening, oplyser til Nibe Avis, at dette års udsætning er et led i en udsætning, som blev indledt sidste år. De små fisk fra 2023 er mærket, så de kan kendes som voksne fisk ved, at der på fiskens øresten dannes en rød ring. Denne egenskab fremkommer ved en behandling, som fiskene har fået som små, forud for udsætningen. Her i 2024 har de små fisk fået behandlingen to gange, og der fremkommer derfor to røde ringe på den voksne fisks øresten. Skrubberne er opdrættet på Venøsund Fisk og Skaldyr Aps. nord for Struer, betalt af fisketegnsmidler og DTU der planlægger hvor udsætningerne skal foretages.

– Når fiskene i løbet af 3-4 år bliver fanget, kan man hos DTU Aqua, når skrubbehovederne indleveres, under mikroskop og UV-lys se, om det er vilde skrubber eller udsatte skrubber og samtidig hvilket år de er udsat, forklarer Erich Borup.

Kjeld Buus er her i færd med at læsse de små skrubber i baljer, for siden at blive sejlet ud i Limfjorden ved Nibe. I baggrunden følger Niels Sørensen situationen.
Kjeld Buus er her i færd med at læsse de små skrubber i baljer, for siden at blive sejlet ud i Limfjorden ved Nibe. I baggrunden følger Niels Sørensen situationen.

Fisk registreres med metaldetektorer
Blandt de ca. 6000 udsatte småfisk er der ca. 600, der er en smule større (ca. 9 cm). Disse 600 fisk er mærket med et såkaldt PIT-mærke, der kan lokaliseres ved hjælp af en metaldetektor.

Formålet med de PIT mærkede skrubber er at se hvor mange af skrubberne der bliver spist af skarver. Om ca. 3 uger efter udsætningen vil DTU med metaldetektorer afsøge skarvkolonierne på henholdsvis Rønholm, Vår Holm og Hornsgård Holm. Det vil blive gentaget igen i december og februar/marts måned næste år 

Mange skrubber fanget i år og sidste år
– Vi ved reelt ikke på nuværende betydningen af vores udsætning, men vi kan bare konstatere at sidste år blev der taget en del skrubber og i år er der taget rigtig mange skrubber både på grundene ud for Nibe, Sebber Bredning og Halkær Bredning. Vi skal mange år tilbage hvor der var lige så mange skrubber som der har været i år, forklarer Erich Borup.
– Om det skyldes udsætning eller det er ”vilde” skrubber, ved vi ikke. Det er vi måske noget klogere på om et år eller to da sidste års udsætning kan identificeres på en rød ring på deres øresten hvis de er udsatte. Det kræver dog at hovederne af de fangede skrubber bliver indleveret til DTU Aqua der så kan aflæse dette. Her har vi fra næste år som fritidsfiskere en opgave at få målt fiskene og indsendt hovederne til DTU. 

Mange fisk spises af sæl og skarv
Vi ved ej heller hvor stor en andel der bliver spist af sæl og skarv. Begge arter bliver der flere og flere af og når en sæl spiser 5 kg. fisk om dagen og skarven 0,5 kg bliver det til mange fisk. Vi har 3-4 sæler der konstant opholder sig i Sebber Bredning og Halkær Bredning. Ofte når vi sætter garn ligger sælen og venter på garnene fanger fisk og ofte har de ”løbet” garnene når vi røgter dem om morgenen og fiskene er taget. 

Skarven har vi i hundrede vis og de kan tage en skrubbe der måler op til 20 cm i længden. Projektet med de mærkede PIT-skrubber kan forhåbentlig give et billede af hvor stor en andel skarven tager af denne udsætning, slutter Erich Borup.  /  JS

 

Erich Borup viser her, hvordan hovedet skæres af skrubben. Fra næste år skal hovederne af de fangede fisk indsendes til DTU Aqua for nærmere undersøgelse.

Erich Borup viser her, hvordan hovedet skæres af skrubben. Fra næste år skal hovederne af de fangede fisk indsendes til DTU Aqua for nærmere undersøgelse.