Biogasanlægget Energi Veggers nye Manitou-teleskoplæsser skal flytte 7500 tons møg om året til produktion af el, varme og gas

Ofte er det den nye i firmaet, der får møg-opgaverne. Således også hos Energi Vegger i Vesthimmerland. Biogasselskabet laver el og varme og sælger gas. I alt omkring 6.750.000 kubikmeter om året. Det kræver møg. Masser af møg. Og det er det, som den nye Manitou MLT840-145PS Elite teleskoplæsser håndterer.

– Maskinen kommer til at flytte 7500 tons møg om året. Vi bruger den til at lægge møg i kassen til anlægget og dynge op, når der kommer nye læs, fortæller driftsleder Richard Bengtsen.

160 lokale forbrugere forsynes med både fjernvarme og el via nettet fra Energi Vegger. Det kræver omkring halvdelen af den totale produktion på biogasanlægget. Den anden halvdel aftages af Arla-mejeriet i Bislev syv kilometer nord for Vegger. Det var aftalen med Arla, der i 2014 gjorde det muligt for Energi Vegger at forny det gamle biogasanlæg.

På værksted igen-igen

Den kontinuerlige håndtering af store mængder møg til biogasproduktionen kræver, at der ikke er slinger i valsen med maskinkraften. Derfor tog Richard Bengtsen fat i distriktschef Freddy Lange Nielsen hos Scantruck, da anlæggets teleskoplæsser igen-igen måtte på værksted.

– Vi havde en teleskoplæsser, som ikke var en Manitou. Den kørte med kædetræk til udskuddet. Det duede simpelthen ikke. Det sidste halvandet år, vi havde dén maskine, kostede den os 11.000 kr. om måneden i reparationer. Nu har vi fået Manitou’en, som både er stærk og driftssikker, og som tillige er billigere i leasing. Foruden at flytte møg, bruger vi den også til mange andre formål, siger Richard Bengtsen.