Jens fra St. Ajstrup byttede landbrugsmaskinen ud med en helikopter.

En helikopter består som en stor landbrugsmaskine af en masse avanceret teknik.

Jens Dahl – her i inde i helikopterens krop.

Jens på helikopter værkstedet.

Jens i sin tid med landbrugsmaskiner.

Jens Svenning Dahl fra St. Ajstrup har brugt sin uddannelse
som landbrugsmaskinmekaniker som et springbræt til et lærerigt job i Montana i USA og derefter til at blive helikoptermekaniker ved Forsvaret.
Han håber, mange flere vil få øjnene op for, hvad man kan bruge en erhvervsuddannelse til.

24-årige Jens Svenning Dahl fra St. Ajstrup er en beskeden mand. Så han får det til at lyde som tilfældigheder, at han blev udlært landbrugsmaskinmekaniker i efteråret 2014 fra Erhvervsskolen Aars, og fik et spændende job på en farm i Montana i USA, hvor han arbejdede det meste af 2015, kom hjem og i 2016 blev civilt ansat som helikoptermekaniker i Forsvaret på Flyvestation Aalborg, hvor han får efteruddannelse, så han kan overføre sine evner i at skrue og reparere på store, robuste landbrugsmaskiner til de lidt mere skrøbelige og sofistikerede helikoptere.
- Jo, det er da gået meget godt. Jeg klager ikke. Og min vej viser da i hvert fald, at en erhvervsuddannelse kan åbne døren til mange forskellige muligheder, siger Jens Svenning Dahl.

Vidste at han ville arbejde med maskiner
Han synes, det er ærgerligt, at flertallet automatisk vælger gymnasiet, selv om der er stor efterspørgsel på faglærte. Selv var han aldrig i tvivl om, at han ville arbejde med maskiner.
- Jeg er opvokset på en slægtsgård og har altid haft en fascination af store maskiner, så det er nok derfor. Jeg tog på efterskole efter 9. klasse, og her blev jeg klar over, at der fandtes en landbrugsmaskinmekanikeruddannelse. Jeg begyndte på grundforløbet for at snuse til det, og derfra var der kun en vej, og det var fremad. Jeg var med det samme bidt af det, fortæller Jens Svenning Dahl.
Netop nu er der rigtig gode praktikmuligheder for landbrugsmaskinmekanikere, men da Jens Svenning Dahl skulle i praktik, var situationen lidt anderledes. Så han startede i skolepraktik i en lille virksomhed. Samtidig sendte han en del ansøgninger afsted, og en dag blev han ringet op af en af landets største maskinforhandlere – Farmas – og han blev ansat og udlært i virksomheden, hvor de bare på værkstedet var 20 mand. Her havde han både fingrene helt nede i olien og skulle arbejde meget med computerteknologi i forhold til fejlfinding og reparationer på maskinerne.

Uddannelsen blev billet til USA-ophold
Da Jens Svenning Dahl blev færdiguddannet sprang han på en chance for at komme til USA og arbejde et lille års tid.

Fik chancen som helikoptermekaniker
Da han kom hjem fra USA, stod han igen med en hel masse muligheder og kunne ikke rigtig finde ud af, hvad han ville. Men så faldt han over en annonce fra Forsvaret, der søgte helikoptermekanikere. Han sendte en ansøgning, og kort tid derefter ringede de ham op.
- Kravet var, at man skulle have en håndværksmæssig baggrund, og så står Forsvaret for, at man får en flyteknisk uddannelse. Så nu er jeg altså helikoptermekaniker og i fuld gang med en masse kurser. Helikoptere og landbrugsmaskiner er jo ikke helt det samme, og man skal også lære en hel masse om sikkerhedskravene, som ens arbejde skal leve op til. Det er super spændende, fortæller han.

Læs hele artiklen i Nibe Avis' trykte udgave:
http://www.e-pages.dk/nibeavis/581/4