Søndagens Åbent Landbrug, hvor 64 gårde over hele landet åbnede dørene, fik 96.012 danskere til at bruge en fridag på at blive klogere på moderne landbrug. Landbrug & Fødevarer, der sammen med lokale landbo- og brancheforeninger står bag arrangementet, glæder sig over den store opbakning.

Der blev sparket traktordæk, kørt på halmrutchebane, klappet kalve, aet kyllinger, hilst på grise, set malkning og fodring af dyrene og indåndet masser af frisk landluft, da 96.012 danskere søndag den 17. september valgte at bruge dagen på at se, røre og lugte til landbruget.

Det glæder formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, at så mange danskere igen i år har brugt deres søndag på at besøge et landbrug.

-Jeg er glad for den store tilstrømning af gæster, men jeg er mest stolt over det store arbejde, landmændene ligger i arrangementet. Først og fremmest de familier, der er værter, men også de mange frivillige, der hjælper til på sådan en dag, siger Martin Merrild.

Han besøgte selv tre af de 64 landbrug, der i dag åbnede stalddørene. Bl.a. Go-Gris I/S i Østbirk ved Horsens, hvor også beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kiggede forbi og blev vist rundt i staldene af medejer Jonas Würtz.

- Det er skønt at gå som gris herinde. De har altid en komfortabel temperatur, lige meget om det er vinter eller sommer udenfor. Det sørger klimaanlægget for. Jeg vil rigtig gerne vise vores dyr frem. Især for dem inde fra Aarhus centrum, der ikke har været i en svinestald før. For når de med egne øjne ser, hvordan dyrene lever, så er det nemmere at forklare, hvorfor vi gør, som vi gør. Jeg er enormt stolt af den produktion, vi har, af det kød, vi leverer til slagterierne og af vores dygtige medarbejdere, siger Jonas Würtz.

Også ministeren var imponeret af de moderne faciliteter hos Go-Gris.

-Det er opløftende at se et moderne landbrug og opleve, at der er nye generationer på vej med modet på at gå ind i landbruget. Og så er det godt, at erhvervet sikrer, at der er mest mulig åbenhed ved at inviterer danskerne indenfor i stalden, siger Troels Lund Poulsen.

I Agri Nords område i Himmerland var der på de 4 ejendomme også et rigtig flot besøgstal, og ca. 3500 gæster besøgte de 4 kvægejendomme – Mysagergaard v/Bjørn Borup og Kirsten Jepsen i Sønderholm, Stensagergaard v/Jens Kristian Jensen ved Aars, Haldrupgaard v/Anette og Peter Nielsen og Bjørnkjærgaard v/Inge og Kristian Haldrup ved Løgstør. Alle steder var der i det flotte vejr fyldt med glade gæster som boltrede sig i de mange aktiviteter og nød madpakken i utrolig smukke omgivelser på landet.

I 2018 vil der være Åbent Landbrug søndag den 16. september.