De fleste kender nok udtrykket »en heldig kartoffel«! Det gamle ordsprog kan også spejles over i grisens verden, og så må det nødvendigvis være som denne artikels overskrift viser.

En gris er og bliver et produktionsdyr, men hos Pia og Henrik Staun ved Sønderholm bor grise, som er noget heldigere end gennemsnittet – rent faktisk »svineheldige«.

Pia’s grise bor nemlig udendørs, hele året, og de bor i en pileskov, med mulighed for både at søge inden døre i små hytter, at æde når de har lyst – eller at søge til markens vandhul og måske »grise sig til« i mudderet.

– Mine grise er »født på en græsmark«, og er altså fra fødslen 100% økologiske. Vi opdrætter så grisene, indtil de er slagtefærdige med en alder på ca. 5 måneder, og så har de ført et 100% økologisk liv, og kødet sælges i alle afskygninger – forædlet – noget som fersk kød, andet som røget eller måske forarbejdet i pølser eller pålæg.

Pia Staun åbnede for få dage siden sin gårdbutik på Vokslevvej, og sælger nu af den færdigpakkede kød, forarbejdet og pakket til frost på specialslagteri i Nr. Onsild, hvor også opskæring og forædling foregår.

De uger, vi opdrætter på grisene i vor pileskov og tilhørende mark mv., lever de et »rigtigt grissebasse-liv« med god plads og blandt andre grise. Grisenes føde og omgivelser er 100% økologisk baseret, og det afspejler sig helt ud til produkterne, jeg sælger i min ny-indrettede gårdbutik på ejendommen, understreger Pia Staun.

Pia Staun viser her i den ny-indrettede gårdbutik, at grisekød fra Bakkebos Øko-Butik kan anvendes dels traditionelt og dels forarbejdet til bl.a. pålæg til påskebordet. I dagene op til påske holdes der ekstra åbent, og der »falder også en smagsprøve af«, fortæller hun. Corona-sikkert, som det skal være, naturligvis!