10-årige Emil Rodh havde torsdag i sidste uge en meget ubehagelig oplevelse, da han i et fodgængerfelt ved Hobrovej i Nibe nær var blevet påkørt af en bil, da han gik over vejen i feltet.

Dette har hans far Nils Rodh reageret på i nedenstående læserbrev med en appel til alle med-bilister om at huske og køre efter reglerne. Samtidig siger Nils Rodh, at det ikke er for at være moralens vogter, han står frem, men alene for at hindre næste ulykke! 

– I øvrigt bør fodgængerfelterne jo vedligeholdes, hvis de fortsat skal være der og virke efter hensigten, siger han.

 

Forældre til 10-årige Emil:

Respekter reglerne og hinanden!

Nils Rodh, Skovbakken 65, Nibe skriver dette læserbrev til Nibe Avis i fortsættelse af hændelsen, som hans 10-årige søn var udsat for:

Nu har jeg og min familie boet i denne by i over 10 år, og det har altid undret mig, at vi har så dårlig trafikkultur når det gælder fodgængerfelter. Jeg oplever, at bilister ignorer reglerne for fodgængerfelter og fortsætter over, til trods for der er en eller flere personer, der venter på at krydse vejen. 

I dag kom det så vidt, at det nær gik helt galt for min søn. Kl. 16.00 er Emil (10 år) på vej hjem fra DUS 2 og skal krydse Hobrovej. Han venter ved fodgængerfeltet på Hobrovej ved Bakkebo. Der er trafik, men den første bil ind mod byen stopper pænt op, og vinker til min søn, at han skal gå over. Det er så i dette øjeblik fodgængerfeltet forvandles til en dødsfælde. En sort Skoda er på samme tidspunkt på vej ud af byen på Hobrovej, denne bilist vælger ikke at standse. Min søn bliver lige netop ikke ramt af bilen, jeg tør slet ikke tænke på hvor galt det kunne været gået. Den venlige bilist, der holdte stille, blev vist ligeså forskrækket som min søn gjorde, og spurgte, om han var okay. Det var han heldigvis ! 

Vi er alt for dårlige i denne by til at respektere fodgængerfelter. Så lad os lige repetere reglerne: 

Færdselsloven §27 stk. 7 

Kørende, som nærmer sig et fodgængerfelt, der ikke er reguleret, skal afpasse hastigheden således, at der ikke opstår fare eller ulempe for gående, som befinder sig i feltet eller er på vej ud i dette. Den kørende skal om nødvendigt standse for at lade de gående passere. 

På dansk betyder det, at vi skal sætte farten ned. Hvis der er nogen, der skal over, skal vi standse bilen. 

Vi lærer vores børn selv at cykle i skole. Vi lærer dem at krydse de store veje ved forgængerfelterne. Vi cykler med dem og træner dem i trafikken. Vi lærer dem om trafikkens regelsæt. Men hvordan skal vi sikre os mod de bilister, der ikke kan huske de mest simple færdselsregler. 

Vi kan ikke have så travlt, at vi ikke har tid til at stoppe ved et fodgængerfelt på vores vej. Vi må ikke skabe vores egne trafikregler. Lad os istedet blot holde os til de regler, der nu engang er vedtaget, og som fungerer i det meste af verden. 

Med venlig hilsen 

Nils Rodh, Skovbakken

 

Kommunen: Færre fodgængerfelter

I forbindelse med omlægninger på Hovvej og på Torvet i Nibe gennem 2014 og 2015 er der efterfølgende ikke genplaceret fodgængerfelter på disse steder. 

– Og det er en helt bevidst strategi, forklarer Mette Skamris Holm, afdelingsleder hos Trafik og Veje i Aalborg Kommune:

Som den aktuelle situation viser, er der visse steder – især på lange lige strækninger – en fare for, at fodgængerfelter giver en falsk tryghed. Derfor afviger vi i dag mere og mere fra blot at anlægge fodgængerfelter, for så at have løst evt. trafikale sikkerhedsproblemer.

Mette Skamris Holm medgiver, at fodgængerfeltet på Hobrovej ikke er godt nok vedligeholdt (afstribningen), og hun lover nu at give fodgængerfeltet et eftersyn og få rettet eventuelle mangler. Det vil ske i forbindelse med arbejde, som er i gang ved det andet fodgængerfelt på Hobrovej.