Den store runde sten-kolos foran Tinghuset i Nibe er faktisk resterne fra en tidligere vejtromle, der indtil ca. 1938 blev brugt af det lokale entreprenørfirma P. Frederiksen. Siden blev stenen anvendt som sokkel til en af byens gaslamper i gaderne, og efter 2. Verdenskrig blev den mindesten og placeret ved den daværende legeplads ved Nørregade.

Sidst i 1900-tallet blev stenen så placeret foran Tinghuset på Torvet, og da kunstner Erik Bak i 2000 modtog Nibe Kommunes Kulturpris, satte han som tak soluret. Siden var stenen i 2005 centrum for en minde-sammenkomst ved 60-året for Danmarks befrielse.

Willy Kær fortæller her - på sidste uges guidede tur rundt i Nibe - om krøjstenene fra Nibe Mølle, der flere steder i Nibe er placeret med Thorvald Odgaards små figurer på. I næste uge går Willy Kær tættere på de mange krøjsten, deres baggrund og de små figurer.

I dag torsdag går turen så igen rundt i Nibe - denne gang omkring Lille Nørregade og Nibe Anlæg, hvor der er opsat monumenter til ære for bl.a. grundlæggeren af Anlægget og Jens Poulsen, der var lærer i Grydsted og var frontkæmper for afholdsbevægelsen. Desuden var han far til forfatteren Hans Poulsen.

Se oversigten over denne og næste uges guidede ture - LÆS HER

Mange steder i Nibes gamle bydel pryder stokroserne de gamle facader. Her er det ved »det skæve hus« på Gammeltorv.