Når man ikke finder en havn i Sønderholm, var et besøg på Nibe Lystbådehavn det nærmeste, Christian Havrehed kom til sin barndoms by med sin havgående robåd.

Adskillige sønderholmere var mødt op, da havroeren og eventyreren Christian Havrehed mandag lagde til i Nibe Lystbådehavn i sin havgående robåd.

Baggrunden for besøget var, at Christian i 2001 som den første dansker roede over Atlanterhavet sammen med en kinesisk makker – en tur på 5100 kilometer, roet på 56 døgn. Næste år lægger de samme to an til en rotur fra Kina, over Korea til Japan.

Nogle få roture i havnebassinet, nogle af dem med gæsteroere, blev det til for Christian Havrehed.

Var det kineserne, der fandt Amerika?
20-året for Atlanterhavsturen bliver markeret med den nævnte tur fra Kina til Japan, og den har samtidig det formål at vise, at kineserne allerede tidligt i historien kunne tilbagelægge lange strækninger over havet, og en mulig efterfølgende tur vil derefter gå fra Japan over Stillehavet til Amerika.

Sidstnævnte tur er ikke planlagt i detaljer, men hvis den skal gennemføres, vil det blive med det formål at vise, at kineserne muligvis fandt Amerika længe inden Columbus i 1492 seljede fra Europa til Amerika.

30 hørte om Christians bedrifter
Mandag eftermiddag var en lille flok mødt op på Nibe Lystbådehavn for at høre Christian fortælle om sine projekter med at ro over havet.

– De seneste godt 20 år er det blevet en egentlig sport, modsat tidligere, hvor det alene var for vovehalse.

Blandt de ca. 30 interesserede blev der lyttet intenst til Christian Havreheds fortællinger.

Og med corona-korrekte afstande tog tilhørerne opstilling langs lystbådehavnens servicekaj, hvorfra de hørte Christian levende fortælle fra båden, der var opankret i havnebassinet.

Christian Havrehed havde til Nibe selskab af to internationalt stuerende fra Universal World College, der egentlig skulle studere på deres skoler ude i verden, men corona-krisen har forhindret deres hjemrejse. I mellemtiden er de tilknyttet Ranum Efterskole.

Et udsnit af interesserede, der oplevede Christian Havreheds fortællinger. Enkelte af tilskuerne fik en prøve-rotur i havnebassinet.