Når mere end 60.000 nye skolebørn i de kommende uger bevæger sig ud i trafikken, bør de passe på. For der bliver kørt for stærkt ved skoler.
Det oplever mere end hver anden adspurgt bilist – 60 procent - i en ny undersøgelse af Applus Bilsyn.
1.782 bilister svarer her på spørgsmål om bilisters kørselsadfærd. Lidt flere har oplevet bilister, som taler i mobiltelefon, mens de kører ved skoler.
- Det er altid vigtigt at køre forsigtigt ved skoler, fordi alle skoleelever er bløde trafikanter og dermed ekstra udsatte, siger kørelærer Per Villadsen som driver Nibe Køreskole.
Det er både vigtigt, at øvrige trafikanter er særligt opmærksomme, når de mange skoleelever nu atter skal til og fra uddannelsesinstitutionen - men det er lige så vigtigt, at eleverne selv er opmærksomme i trafikken, og at forældrene hjælper dem med det.

Høj fart kan skabe farlige situationer
Kørsel hurtigere end de typisk tilladte 40 km/t ved skoler må ikke ignoreres. Det øger nemlig risikoen for uheld, påpeger den lokale kørelærer.
-Vi kender det alle, lidt for sent ud af døren om morgen, lidt for meget fart på for at nå det hele. Og 10 km/t for hurtigt - hvad gør det, men: Hvis to biler kører i samme retning i byen, den ene med 50 km/t og den anden med 60 km/t. og det løber et barn ud foran dem, vil den med 50 nå at stoppe og den med 60 km/t påkører barnet med ca. 42 km/t, fortæller kørelæreren!
- Fart er én ting, men opmærksomheden er også en vigtig parameter i trafiksikkerheden, og her er der mange der er blevet nogle drys! Det skyldes flere ting - blandt andet vores kære eje mobiltelefonen spiller desværre en stor rolle her, siger Per Villadsen, og supplerer: - Også det at vores veje og ikke mindst bilerne er blevet meget sikre. Det er jo fint, men det giver desværre også en falsk tryghed for mange bilister, så opmærksomheden henledes på andre ting end trafikken, og en fire til fem sekunders uopmærksomhed når man kører 80 km/t er som at køre 100 meter med lukkede øjne!
- For høj fart og uopmærksomhed kan skabe farlige situationer. Børn kan reagere impulsivt og pludselig finde på at løbe over vejen uden at få set sig ordentligt for. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom og respekterer fartgrænserne. - Så vis ekstra hensyn, vær forudseende og giv plads til børnene, når du møder dem i trafikken, siger Søren Ørsted Pedersen, pressechef for Rådet for Sikker Trafik.

SikkerTrafik-kampagne øger opmærksomhed
Hvert år i august gennemfører Rådet for Sikker Trafik en trafikkampagne målrettet små skolebørn, og det bliver ifølge Applus Bilsyns-undersøgelse bemærket af bilisterne. Her svarer hver anden bilist, at kampagnen med dens skilte placeret bl.a. i skoleområder og på busser gør dem ekstra opmærksomme på nye skolebørn i trafikken - og det er der tilsyneladende behov for.

Børn skal være opmærksomme i trafikken, og forældre skal hjælpe dem med opgaven og træne i at færdes i trafikken. - Men det er også vigtigt, at alle trafikanter er ekstra opmærksomme, når de kører på veje, hvor der færdes børn. Børn kan have svært ved at overskue trafikken, og de har ikke lige så meget erfaring som voksne til for eksempel at forudse farlige situationer, fortæller køreskolelærer Per Villadsen.



Respekter reglerne ved fodgængerfelt
Det er nok de færreste, der er i tvivl om, at man skal holde tilbage for fodgængere, der er på vej over et fodgængerfelt, men hvad så, når der står en skolepatrulje inde på fortovet og holder eleverne tilbage, indtil der er fri passage - skal man så også vente med at køre frem?
Svaret er JA - det skal man!, fortæller den lokale kørelærer Per Villadsen, og han uddyber reglerne således:
- En tommelfingerregel er, at er folk et par skridt fra fodgængerfeltet, så skal man holde tilbage. Det lærer jeg mine elever, siger Per Villadsen, der i mange år har drevet køreskole for kørekort-aspiranter i Nibe-området. - Skolepatruljen er jo bare et hjælpemiddel til, at ingen går ud på vejen, fortæller han.
- Selv om fodgængere står med samlede ben ved fodgængerfeltet og bare tænker på at gå over, så skal man som bilist holde tilbage, siger kørelæreren.
I mange år har han ledt køreaspiranter frem til den afsluttende prøve, og har de suset frem over en fodgængerovergang, mens folk har stået og ventet på fri passage på fortovet, så er hammeren faldet,  siger kørelæreren fra Nibe.
Og for de bilister, som HAR erhvervet kørekort er meldingen lige så klar: Det er strafbart at køre over et fodgængerfelt, hvis fodgængere er på vej over, eller på vej ind i fodgængerfeltet. Man kan få en bøde, og i særligt grelle tilfælde kan man pådrage sig et klip i kørekortet, fortæller Per Villadsen.