Onsdag tages første spadestik til Vokseværkets nye Kultur- og Forsamlingshus i Vokslev – et nyt lokalt samlingssted i landdistriktet. 

Der etableres et moderne forsamlingshus og mødested med de allerbedste indendørs og udendørs faciliter, siger bestyrelsesformand Niels Munk, op til onsdagens byggestart på en omfattende ombygning.

Vokslev Friskole var gennem mange år landsbyens primære omdrejningspunkt, så skolens konkurs i december 2019 betød, at byen pludselig blev meget stille. Ved fælles hjælp lykkedes det landsbyen at købe friskolen af konkursboet. Målet var at bygningerne igen skulle summe af liv og glæde, denne gang for både børn og voksne. 

Til lejligheden blev stiftet en erhvervsdrivende fond, Fonden Vokslev Kultur og Forsamlingshus. 

Omdannelsen af den tidligere friskole til VOKSEVÆRKET har flere formål:
• Lokalområdets forenings-, kultur- og idrætsaktiviteter kan fortsætte som tidligere – og forhåbentlig endda tilbydes bedre faciliteter.

• Omdannelsen tilgodeser foreninger i det omkringliggende landdistriktsområde, hvor mange foreninger og fritidsgrupper har svært ved at få gode tider i kommunale haller og skoler.

• At gøre landsbyen Vokslev attraktiv for aktive familier, som ønsker at flytte på landet.

• At skabe rammer for større fællesskabsfølelse og øget socialt sammenhold for landsbyens indbyggere.

Processen
Lokalsamfundet købte friskolen af konkursboet for kr. 1.750.000. Midlerne blev skaffet ved at nedlægge den lokale Vokslev Sparekasses Fond, ligesom landsbyens forsamlingshus fra 1898 blev solgt til Vokslev VVS, Have & Park. Salg af folkeaktier for næsten kr. 100.000 og et mindre lån fra landsbyens idrætsforening gjorde det sidste. 

Leo Helmer, som har stået for fundrai- singen, udtaler: – Det var med nervøst bankede hjerte, jeg sagde ja til at stå for fundraisingen. Projektet har et budget på kr. 3.165.000 eksklusiv moms, så det var en vanskelig opgave.  Men med store sponsorater er det heldigvis lykkedes. Faktisk er det lykkedes så godt, at der sandsynligvis også bliver penge til indretning af parkeringsplads og energiforbedringer på en af de andre bygninger.  

Formand for fondens bestyrelse, Niels Munk, udtaler. – Det har været en lang proces at komme til hvor vi er nu. Så det er med meget stor glæde, at Vokseværket nu inviterer alle foreninger og grupper fra det omkringliggende landdistriktsområde med ind i fællesskabet. Vi håber, at Vokseværket i fremtiden vil komme til at summe af glad liv og kreativitet. 

Første spadestik tages af børn fra Vokseværket tilknyttede private børnehave Solstrålen – børnene er fremtidens brugere af Vokseværket. Fra Aalborg Kommune deltager rådmand for Sundhed og Kultur Jes Lunde (R).  

Læs hele artiklen i Nibe Avis' trykte udgave.