Aalborg Sundhedscenter rykkede til Nibe for at tilbyde ryge-stopkursus lokalt.

Klokken var lidt i fire eftermiddag, og folk dukker op i tusmørket foran Kino Nibe. I dag er det hvide lærred dog mørkelagt, for det er ikke film, der er på programmet. Inde i biografens cafe sidder 12 kursister klar til at deltage i rygestopkurset Kom & Kvit.

Nærhed og fællesskab styrker processen
Det er Aalborg Sundhedscenter, som er rykket til Nibe for at tilbyde kurset lokalt. Dorte Filskov fra Aalborg Sundhedscenter er instruktør, og hun glæder sig til at starte kurset:

– Det giver rigtig god mening at kunne tilbyde rygestopkurset lokalt, for når du har sat dig for at ændre vaner, så er der langt større sandsynlighed for at du lykkes med det, hvis tilbuddet ligger lige om hjørnet, og du ikke behøver køre flere kilometer, og så kan det betyde noget, hvis du går sammen med nogen, du kender, så man kan støtte hinanden undervejs, siger Dorte Filskov.

Vil stoppe nu - efter 52 år
En af kursisterne er 70 årige Herdis Pedersen, som i gennemsnit har røget omkring 20 cigaretter dagligt, siden hun var 18 år, så det er blevet til en del. Herdis Pedersen har prøvet at stoppe adskillige gange uden succes, men nu skal det være.

– Jeg går jo og hoster og hoster, og lægen siger, at det nok vil hjælpe, hvis jeg stopper, og så håber jeg da også, at jeg får et bedre helbred, selvom jeg nu syntes, det går meget godt.

– Men jeg kan da tænke, hvor mange år jeg har tilbage, også fordi jeg indenfor 3 måneder har måttet sige farvel til to, der stod mig nært –  venner, som også røg en del.

Det kan være svært at stoppe med at ryge, ikke kun på grund af nikotinen. Ofte hænger rygning sammen med hygge og afslapning, og Herdis Pedersen ser da også en udfordring i at finde et alternativ til rygning som hun forbinder med hygge, og selvom hun godt ved, at det vil være godt at stoppe, så er der ingen, der skal bestemme, hvornår det skal være.

– Min mand stoppede for 4 år siden efter sin by-pass operation, og både han og børn og børnebørnene har spurgt mig masser af gange, men det er som en rød klud. Jeg skal nok selv bestemme, hvornår det skal være. Men de siger, at det lugter, og rygningen kan jo også ses, og så bliver man jo lidt forfængelig, siger Herdis Pedersen.

Veninde med på ideen
Herdis Pedersen har overbevist sin gode veninde Sonja Svane Andersen til også at komme med på rygestopkurset og de to kvinder er sikre på, at de bliver hinandens gode støtter undervejs på vej mod et røgfrit liv.

– For det er sidste chance, NU skal det være endeligt slut – siger Herdis Pedersen

Kom og Kvit kører hver mandag i Kino Nibe, og konceptet er en succes. Siden 2014 har omkring 1700 været igennem rygestop forløbet. Halvdelen af deltagerne er stadig røgfri et halvt år efter.