Thorvald Odgaard er Nibes kulturkanon!

Thorvald Odgaard er om nogen manden, der værner om sin fødeby Nibe. Men han er også kunstneren, der på sin egen venlige facon gerne revser samfundet og de, der forsøger at neutralisere os som borgere og som samfund. Det har hans kunst afspejlet gennem nu 50 

Som dreng var Thorvald mest til fodbold – og senere tog musikken stærkt fat i ham, da swing-musikken omkring 1960 satte rødder til pop- og beatmusikken – og musikken har i øvrigt fulgt ham gennem hovedparten af livet siden.

Men i 1967 tog han springet og valgte den kunstneriske åre, som bl.a. var udsprunget af kontakten til »Onkel Hans« (Mathiasen, malermester, red.).

Thorvald Odgaard havde lært sig at dreje keramikvarer i ler, og de kunne sælges og danne grundlag for et levebrød.

Thorvald, der også havde svendebrev som elektriker, fik et par måneder som udlært, men det var kunsten, der greb fat i ham, og som han nu markerer 50-året med ved en udstilling på Galleri Tinghuset i Nibe samt udgivelse af en ny smykkeserie: »Sølvtårer«.

– Vi kender alle til tårer – på den gode og den triste måde. Tårerne følger os, uanset om vi er super-glade eller om vi er ramt af sorgen. Netop disse to scenarier finder man i min nye smykkeserie, der som tidligere er udviklet sammen med vennen Peter Schack og guldsmed Asbjørn Høegh.

Ellers har Thorvald Odgaards navn som bekendt figureret i utallige sammenhænge gennem de 50 år. Kunsten har hver gang været det bærende element, og med slet skjulte budskaber, har han forfægtet – enkelte gange sine egne meninger – men oftest almindelige holdninger, som da han skabte »Guldgåsen« til Nibe og fik den til at gløde for at vise, at den værner om Nibe til alle tider!

Thorvald Odgaard levede gennem mange år store dele af sit kunstnerliv i Aalborg. Her var han sammen med  kunstneriske venner i kunstgruppen »Sæhrimner«, og udstillingerne var jævnligt koncentretet om Aalborg Kunstpavillon. Talrige er også de eksempler på hans kunst, som findes i Aalborg by. Senest et par år tilbage, var han involveret i den store og kulørte dekoration af Aalborghallens gavl mod Kildeparken og banegården.

Siden kom hans kunst mere ud i Nibes gader, med emner som Guldgåsen og Fjordkonen – og de mange små figurer på »krøjstenene« omkring Torvet i Nibe.

Senest oplevede vi, at han i Nibe Anlæg kunne placere et energifelt ved en fire-delt bænk, som i september blev indviet af byens kendte søn, Ole Henriksen.

50-året fejres med nye smykker 
Når dørene til Nibes gamle Tinghus åbnes på lørdag til en 50 års udstilling er det samtidig en præsentation af en helt ny smykkeserie med navnet »Sølvtårer«.

– Jeg har fortsat mange forespørgsler på smykkeserierne, som jeg gennem tiden har udviklet og solgt gennem familien Schack i Nibe, og dette samarbejde har vi nu udbygget med en ny smykkeserie, som kun sælges i vor netbutik under navnet Odgaard Smykker. Samarbejdet fortsætter således med Peter Schack som »tovholder«, siger Thorvald Odgaard til Nibe Avis.

Læs hele artiklen i den trykte udgave af Nibe Avis:
Thorvald Odgaard er Nibes kulturkanon!

Thorvald Odgaard og Peter Schack har oprettet »Odgaard Smykker«, og herfra sælges den nye smykkeserie »Sølvtårer«.
Fra en udstilling på Charlottenborg i midten af 1980’erne. Udstillingen havde titlen »Jyske Rødder«, og Thorvalds bidrag var stregkoden, der signalerede, at vi alle bli’r til numre!
Der har gennem årene været talrige eksempler på en dybere mening med Thorvalds projekter. Her er »Syndebukken«, hvor politikere og andre kunne få syndsforladelse ved at sætte sig.
Ved flere lejligheder i midten af »Nullerne« rykkede Thorvald Odgaard ud med sin Kulturkanon – en lokal pendant til Kultur- ministeriets »kanon«. »Det blev en fuser, konstaterede han.