Sammen med »Mr. AaB« Lynge Jacobsen, modtog Nibe-kunsteren og ildsjælen Thorvald Odgaard mandag Aalborg Kommunes højeste udmærkelse!

Aalborgmanden er en hæderspris, der gives som tak fra byen til personer, der skal takkes for en værdifuld indsats for Aalborg. Magistraten i Aalborg Kommune har i år fundet to modtagere. De to, som mandag blev hædret , er

 • Thorvald Odgaard, kunstner
 • Lynge Jakobsen, tidl. Sportsdirektør hos AaB.

 

Baggrund
Den engelske prinsesse Margaret fik i 1964 som den første tildelt Aalborgmanden. Siden har mange modtaget Aalborgmanden bl.a. Victor Borge og Finn Kjærsdam, forhenværende rektor AAU. Aalborg-manden er en lille statuette af skulpturen Aalborgmanden, der står foran Administrationsbygningen på Boulevarden i Aalborg centrum.

Aalborgmanden er en hæderspris, der gives som tak fra byen til personer, der skal takkes for en værdifuld indsats for Aalborg. Mandag modtog Thorvald Odgaard prisen sammen med Lynge Jacobsen, tidl. sportsdirektør i AaB.

Det var en ydmyg og stolt Nibe-kunstner Thorvald Odgaard, som mandag var indkaldt til et møde, hvoraf han ikke kendte til nogen dagsorden. Det var der en ganske særlig årsag til, for i al hemmelighed havde lokale kræfter i Nibe indstillet ham til at modtage Aalborg Kommunes højeste udmærkelse, og den første i den tidligere Nibe Kommune, som modtager af den fornemme hæderspris.

Den samlede magistrat, bestående af kommunens syv rådmænd med borgmester Thomas Kastrup-Larsen i spidsen, havde fulgt indstillingen, idet Thorvald Odgaard gennem nu flere end 50 år har virket inden for kulturen og med rødder i Aalborg og Nibe.
Efter i sine drengeår at have været en talentfuld fodboldspiller, var det musikken, der sidst i 1950'erne vandt over sporten, og den elektriker-uddannede Thorvald slog sig senere på at skabe og producere brugsgenstande og små skulpturer – for som han selv siger: »Man skulle jo ha' noget at leve af«.
Resten er stort set kendt historie: Thorvald Odgaard etablerede sig først i Nibe og senere i Aalborg med sin lille butik, og siden han i 1979 flyttede tilbage til Nibe, tog han talrige initiativer og har siden virket inden for kunsten i Aalborg og Nibe, inden for musikken, dels i Nibe, dels i aalborg og med en særlig forkærlighed for jazzmusikken, som han bl.a. har udøvet i orkestrene WASH og Sigfreds Fodvarmere.

Nibe Avis har tidligere bragt et stort 50-års kunstner portræt af Thorvald,
som findes via dette LINK: https://nibeavis.dk/navne/4543-pa-vagt-for-nibe-gennem-50-ar

-     -     -

Thorvald Odgaard

 • Født i Nibe, hvor han flyttede tilbage til i 1979 efter en periode i Aalborg.
 • Thorvald har været musiker siden omkring 1960, og efter et par måneder som udlært elektriker blev kunsten i stedet til levevejen.
 • Han kunne fejre 50 års jubilæum som kunstner i december 2017, og har dermed gennem en menneskealder virket for kunsten, kulturen og musikken i både Nibe og Aalborg. I Aalborg var han medlem af kunstgruppen Sæhrimner med udstillinger i Aalborg Kunstpavillon.
 • Væsentlige kunstværker i Aalborg:

Hovedindgangen til Aalborg Zoo
Aalborghallens gavl mod Kildeparken og banegården
Omrids af de danske øer i Øgadekvarteret 
Skulpturen af Mestermanden i Jernbanegade, som var Aalborgs sidste bøddel.
Skulptur med motiv af sild, i Vendelbogade, Aalborg.

 • Væsentlige kunstværker i Nibe:

Guldgåsen ved Tyvedalstien
Fjordkonen i Nibe Havn

 • Det nyeste skud på stammen er en smykkeserie med navnet »Sølvtårer«

Lynge Jacobsen – mr. AaB

 • Født og opvokset i Lollandsgade, Aalborg.
 • Blev medlem af AaB som 7- årig i 1957 og modtog klubbens guldnål i 2013, blev den første professionelle kontraktspiller i AaB.
 • Spillede 267 kampe på førsteholdet og scorede 18 mål fra 1969 til 1979.
 • Blev sportschef, senere sportsdirektør i 1996 – 2013. I Lynges tid har AaB vundet guld i 1999 og i 2008.
 • Er uddannet i kornfirmaet Thorndahl, arbejdede herefter i Aalborg Kommune, forlod jobbet som kontorchef i Socialforvaltningen for at blive sportschef.
 • Er nu frivillig i AaBs amatørafdeling.
Den lille statuette er en miniature udgave af den større figur, som er placeret på Boulevarden, ved hovedindgangen til Aalborg Rådhus.