I denne weekend afholder Vikingebyen Sebbersund sit populære vikingemarked, der i 2016, med stor succes, for første gang blev holdt over to dage.

Lørdag afholdes der samtidig rejsegilde på et nyt klub- og formidlingshus, bygget efter model af et langhus fra Vikingetiden.

Det lykkedes ikke, i første omgang, at rejse de nødvendige midler til rekonstruktion af den trækirke, som fandtes i Sebbersund i vikingetiden. I stedet opføres det nævnte nye, spændende hus.

Ved dette års udgave af Vikingemarkedet i Sebbersund kan man høre om hvilke planer der er for huset. Lørdag vil rådmand Mads Duedahl holde tale til rejsegildet, hvorefter der serveres gratis pølser til alle de fremmødte.

Rådmand Mads Duedahl holder talen ved rejsegildet lørdag.

Kom tæt på vikingerne og deltag selv aktivt

Man kan møde aktive vikinger, som udfører mange forskellige, spændende håndarbejder - nøjagtig som tilbage i vikingetiden. Der er fuld aktivitet med brikvævning, smykkefremstilling i tin, skindbearbejdning, pileflet, forarbejdning af uld, plantefarvning, nålebinding, træarbejde, og fine håndlavede knive og skjolde er blandt de håndværkertyper, der arbejder på stedet. Og smeden Peter Jensen arbejder, så det klinger ved essen. En gruppe af vikingekrigere giver opvisning i kampscener med sværd og skjolde. Traditionen tro afholdes »krigerskole« for børn. Som gæst på vikingemarkedet får man mulighed for selv at deltage aktivt.

Blandt de kulinariske tilbud man kan købe og smage er spidstegt lam og brændenældesuppe, urtete, vikingebrød. Også pandekagebagning og frugtsuppe står på menuen - og tilberedningen foregår naturligvis over åben ild.

På en stor planche fortælles i ord og billeder historien om Sebbersund som handelsplads i vikingetiden og om de mange fund på stedet. F.eks. ca. 1000 kristne grave. Arkæolog Peter Birkedahl fortæller levende om vikingetiden i Sebbersund.

En ekstra oplevelse, man ikke skal snyde sig for, er udsigten fra Skt. Nikolaj Bjerg, som i vikingetiden var et vigtigt udkigspunkt. Man kan køre derop eller vandre ad de viste stier, som ses på skilte, opsat lige ved vikingebyen og i Sebbersund ved foden af bjerget. 

Vikingeby præsenteres med virtuel reality og App

Som et ekstra indslag på dette års vikingemarked får gæsterne en lille forsmag på den nye måde at præsentere stedet på - nemlig via smartphone, app og virtuel reality.

Når Sebbersund vikingebys nye klub- og formidlingshus indvies om få måneder vil informationen kunne foregå på denne vis - men allerede på vdet her-og-nu aktuelle vikingemarkede er det muligt afprøve det nye informations system.

Der fokuseres på børnefamilier, som primært vil blive tiltrukket af en »spil-version«, der lader den besøgende bevæge sig rundt i et interaktivt spil-univers, som fører en rundt på en ca. to km. lang tur rundt i området, hvor man vil »møde« vikinger og genstande fra vikingetiden og få et godt kendskab til den historie, som har udspillet sig der for 1000 år siden. 

Tekst, billeder og lyd der omhandler vikingetiden præsenteret som virtuel reality er snart muligt i vikingebyen Sebbersund. Systemet er udviklet af firmaet Bunker43 i Aalborg.