Gammelt legat har trukket så mange renter gennem godt 70 år, at der nu er indkøbt kunst for pengene.

Udvalget, der gennem nogen tid har arbejdet med at finde en kunstnerisk udsmykning til pastoratets tre kirker og kirkepladser / kirkegårde (i Farstrup, Lundby og St. Ajstrup, red.), havde allerede før corona-krisen brød ud, en aftale med Thorvald Odgaard om en lille skulptur, som blev tiltænkt en placering på pladsen og indgangen foran landsbykirken i St. Ajstrup.

Desværre døde Thorvald Odgaard i foråret, og en opsætning blev udsat – men blev nu gennemført den forløbne weekend, hvor hans datter Karen Marie Odgaard Bredegaard forestod afsløringen og berettede om de både kendte og mere private baggrunde for Thorvald Odgaards arbejde med fugle- og engle former. Sidstnævnte er inspireret af former, han fandt i Italien midt i 1980’erne, og han satte form og figur på disse, bl.a. gennem sit arbejde i den Aalborgensiske kunstnergruppe Sæhrimner. Arbejdet med engle-formen blev yderligere forstærket efter datteren Mette Maries død i 1992.

Inden afsløringen kunne medlem af menighedsrådet og kunstudvalget Frede Thyrrestrup afsløre baggrunden for, at der nu er anvendt resten af et hensat beløb til opsætning af skulpturen:

– I 1940 donerede ægteparret Frederik Søren Schade og Petrea Marie Schade et beløb på 1.000 kr. til forskønnelse af kirkegården ved St. Ajstrup Kirke. Der er foretaget mindre udlodninger fra legatet, bl.a. til en flagstang, og nu er restbeløbet så gået til indkøb og opsætning af den nye skulptur.

wwSt-Ajstrup-Kirkekunst-Thorvald29351
wwSt-Ajstrup-Kirkekunst-Thorvald29761
wwSt-Ajstrup-Kirkekunst-Thorvald29811
wwSt-Ajstrup-Kirkekunst-Thorvald30001