V, LA, C, DF og NB er gået sammen i et historisk valgforbund, der samler fem af Aalborg Kommunes blå partier til det kommende kommunalvalg.

Når der d. 21. november afholdes kommunalvalg, får borgerne i Aalborg Kommune mulighed for at sætte deres kryds ved et samlet blåt valgforbund bestående af Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Desuden er Kirsten Algren som løsgænger med i valgforbundet.

Samarbejdet indgås, da der er en samlet enighed om, at der gennem et systemskifte i Aalborg fra rødt til blåt kan skabes ny energi og nye store planer for hele Aalborg Kommune. Der er mange bud på forskellige politikområder, hvor partierne vil stå side om side.

Om det politiske samarbejde og udformningen af valgforbundet siger Venstres borgmesterkandidat Tina French Nielsen:

– Vort valgforbund sætter en streg under, at der er et samlet blåt alternativ til den politiske ledelse, vi har i Aalborg Kommune i dag. Vi vil tilsammen udgøre en stærk, konstruktiv ledelse, som vil samarbejde bredt til enhver tid. Vores politik kommer til at tage udgangspunkt i at skabe en kommune, som er i front med velfærd tilpasset den enkelte borger og dét at skabe en erhvervskommune i en helt anden liga end i dag.

Valgforbundet adskiller sig fra sidste valg ved at være fuldtalligt blandt de borgerlige partier. Ved kommunalvalget 2013 var Dansk Folkeparti ikke en del af det valgforbund, der samlede Det Konservative Folkeparti (C), Liberal Alliance (LA) og Venstre (V). Erhvervspolitikken og tilgangen til eksempelvis parkering og infrastruktur er bare to eksempler på områder, hvor valgforbundet står stærkt sammen og arbejder tæt. Et samarbejde, som Dansk Folkeparti ikke vil stå udenfor ved det kommende valg:

– Ved sidste valg mistede vi et mandat til Radikale Venstre fordi vi ikke var med i et valgforbund. Det scenarie vil vi ikke risikere udspiller sig igen. Derfor er vi rigtig glade for at vi ved dette valg indgår i et stor og bredt valgforbund, siger Kristoffer Hjort Storm (DF)

Med det nye valgforbund går vi et kommunalvalg i møde, hvor blå blok står fasttømret sammen. Fælles for alle parter er ønsket om en ny borgmester.

– Det Konservative Folkeparti i Aalborg går målrettet efter både et borgmesterskifte, en rådmandspost og flere konservative medlemmer. Alle tre mål ser vi bedst opnået gennem et samlet, borgerligt valgforbund, siger Thomas Krarup.

Og Hans Peter Beck fra Liberal Alliance fortsætter:

– Det er rigtig positivt med et bredt borgerligt valgforbund, og det er noget, Liberal Alliance har arbejdet for i flere år. Partiets indflydelse i Byrådet øges markant, hvis det lykkes at få et blåt flertal og en ny borgmester. Derfor er det altafgørende, at vi står sammen og minimerer stemmespild.

Med i det historiske, blå valgforbund er også den forholdsvis nye spiller: Nye Borgerlige. Om samarbejdet siger formand Rikke Pedersen:

– Vi ser det som et fornuftigt tiltag, at der indgås et bredt borgerligt valgforbund. Vi mener, det er vigtigt at få ført Aalborg i blåt – og samtidigt at få et bredt samarbejde med de borgerlige partier i kommunen.

Løsgænger Kirsten Algren tager ligeledes del i samarbejdet og deler resten af valgforbundets ønske om et borgmesterskifte til november:

– Jeg går med i valgforbundet, fordi partiernes værdipolitik tiltaler mig. De står for en ordentlighed, som er vigtig for mig. Mit mål er at støtte Venstre op til kommunalvalget og være med til at sikre borgmesterposten, siger hun.