Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen har lørdag formiddag holdt fælles pressemøde med Anne Marie Roum Svendsen, der er politidirektør ved Nordjyllands Politi. Det klare og meget vigtige budskab var, at vi skal forhindre yderligere smitte med coronavirus - så bliv hjemme eller hold afstand. Der opsættes nu 50 advarselsskilte i parker og pladser i Aalborg by.

Langt de fleste nordjyder er fornuftige - de holder afstand til andre på gåturen og undgår større forsamlinger. Men nu kommer forårssolen. Dagene bliver varmere, og flere vil tage ud i parker, legepladser og andre udendørs steder.

– Vi er i en afgørende fase i forhold til at forhindre yderligere smitte af coronavirus. Heldigvis har langt de fleste nordjyder udvist en stor grad af samfundssind. I har holdt afstand til hinanden, og I er i høj grad blevet indendørs. Tak for det. Nordjydernes adfærd er med til at hjælpe med at forsinke spredningen af smitten. Og det faktum, at vi i Nordjyllands Politi indtil videre ikke har udskrevet nogen bøder understreger, at nordjyderne tager det her alvorligt, sagde politidirektør Anne Marie Roum Svendsen på dagens pressemøde og tilføjede:

– Og nu er det vigtigt, at vi holder fast. For det gode forårsvejr er på vej, og med den følger trangen til at gå udenfor og være sammen. Det er helt naturligt. Men jeg vil gerne understrege, at det er vigtigt, at I ikke forsamler jer. Situationen er alvorlig. Smittespredningen skal forsinkes, og det bliver den, hvis vi alle sammen lytter til myndighedernes anvisninger.

Hun bliver bakket op af borgmester Thomas Kastrup-Larsen:

– Vi har brug for, at DU hjælper med at følge anbefalingerne og holder afstand. Det er forståeligt, at du gerne vil ud og nyde det fine vejr. Det er bare enormt vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan for at smitten ikke spredes i det smukke forårsvejr langs Aalborg Havnefront, på legepladserne i vores parker eller andre steder, hvor vi har lyst til at mødes. Heldigvis bor vi et sted, hvor vi har masser af skøn natur, hvor I kan færdes uden at være tætte på hinanden, siger Thomas Kastrup-Larsen og understreger:

– Jeg har en særlig opfordring til jer unge. Jeg ved, at nogle ikke følger anbefalingerne om at blive hjemme og mødes i grupper på tværs af byen og udsætter hinanden og andre for en smitterisiko. STOP med det. Drop festen. Bliv hjemme og vær sammen online. Vi skal virkelig passe på vores ældre og udsatte, på din mormor og dem der har et nedsat immunforsvar. Så hold afstand, lad være med at samles i større grupper og tænk over, at virussen også smitter udenfor.

På Nibe Avis' spørgsmål, hvorvidt de nævnte skiltninger og opsyn fra kommunale medarbejdere vil blive udbredt til de mindre byer og oplandet, måtte borgmesteren svare benægtende: – Vi vurderer behovet for skiltninger omkring parker og offentlige områder som værende størst i Aalborg by, og vi forventer alle i øvrigt retter sig efter Politiets påbud. 
På samme spørgsmål svarede Politidirektøren, at Nordjyllands Politi i sagens natur er til stede over hele Nordjylland, og politi-opgaver vil blive løst som hidtil.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen: Der skiltes i parker og i områder, hvor borgerne traditionelt samles. Det gælder dog kun i Aalborg by, hvor vi vurderer behovet størst. Udenfor stor-Aalborg og i kommunens mindre byer vurderer vi ikke behovet så stort, og vi forventer, borgerne følger de udstukne forskrifter.

Advarselsskilte ud i parker og på pladser
Aalborg Kommune sætter nu en række initiativer i gang for at få folk til at holde afstand, når de bevæger sig ud i forårsvejret.

Vi har lavet 50 advarselsskilte med teksten: »Respekter samlingsforbud - Hold afstand - Vi passer på hinanden - AALBORG KOMMUNE«. De 50 tavler sætter vi op i større parker, på pladser, torve og havnefronten/lystbådehavnen mm i Aalborg by. 

Vi sender nogle af vores medarbejdere ud i parkerne og på gaderne, for at være sikker på, at henstillingen bliver fulgt, lyder det fra Thomas Kastrup-Larsen, der dog understreger, at anmeldelse af evt. overtrådte påbud vil blive overgivet til Politiet og ikke bliver løst af kommunens medarbejdere.