Thorvald Odgaard døde tirsdag efter en kort sygdomsperiode, men var ellers aktiv til det sidste. Han blev 76 år.

Thorvalds betydning for kunsten i Nordjylland – og i Nibe og Aalborg i særdeleshed – kan næsten ikke overvurderes, for som få havde han evnen til at udføre kunsten i øjenhøjde. Om det så var overfor de lokale, som for længst havde taget ham og hans kunst til sig – eller det var overfor Dronningen eller andre personligheder, så fik alle den samme nærværende forklaring, der er til at forstå!

Som ung valgte Thorvald musikken frem for fodboldspillet. Men det skulle livet igennem blive kunsten og varianter af kulturen, der blev hans livsbane.

Der er så mange varianter af hans udtryk, at det ikke kan fortælles kort. Det gælder musikken, hvor han var blandt de lokale pionerer og gav god plads til andre, og det gjaldt den udøvende kunst, hvor han udviklede sine egne udtryk, og det gjaldt hans holdninger, hvor han ikke sjældent brugte et selvbestaltet rum mellem humor og anarki til at sprede sine budskaber.

Først og sidst, så var man på fornavn med Thorvald – for alle lokale og mange nordjyder – følte at være hans nære venner, og det var altid gengældt.

Nibe Avis bringer senere – såvel på denne online kanal og i vor trykte udgave – mere baggrund for Thorvald Odgaards virke gennem flere end 50 år.